Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa na komemoraciji u znak sjećanja na proboj zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac - Jasenovac, 25. travnja 2004.

Poštovani predsjedniče organizacijskog odbora, cijenjeni državni dužnosnici, poštovane dame i gospodo, 

danas smo se okupili ovdje u Jasenovcu, na mjestu gdje je rat, taj strašan suputnik ljudske povijesti, pokazao jedno od svojih najgorih i najokrutnijih lica.

Ljudske su riječi doista preslabe  i nedostatne – podjednako za predodžbu o razmjerima zla koje se ovdje dogodilo, kao i za ono što, suočeni s tim zlom i danas osjećamo.

U vrijeme Drugog svjetskog rata, Jasenovac je bio mjesto masovne smrti ogromnog broja nedužnih ljudi, a samo njegovo ime i danas je sinonim za neizmjernu ljudsku patnju i stradanja.

Jasenovac je bio mjesto smrti Srba i Židova, Roma i Hrvata, Bošnjaka i mnogih drugih. U najvećem broju, oni su stradali zbog puke činjenice da su bili pripadnici druge nacije, druge vjerske ili etničke skupine, zbog izmišljene «inferiorne rase» ili drugačijih političkih uvjerenja.

Stoga ovaj strašan zločin koji je ovdje učinjen ostaje  trajnim simbolom ljudske nesnošljivosti i mržnje, vječnim spomenikom tragičnih posljedica fašizma, nacizma i ustaškog režima.

Upravo ta je ideologija u prvoj polovici prošlog stoljeća pokušala dokinuti ne samo demokratsku baštinu čovječanstva, nego ljudsku racionalnost i humanost uopće.

Ono što je čovjek postavio kao branu toj ideologiji, danas je univerzalno načelo suvremenog svijeta – demokratski ustavni poredak, odnosno politički oblik ljudske zajednice koji jamči poštovanje, zaštitu i promociju ljudskog života. U obliku u kakvom ga danas poznajemo, taj demokratski poredak globalno se afirmirao upravo u opreci prema toj totalitarnoj ideologiji, prema fašizmu. 

Antifašizam je stoga neizostavan element svake suvremene demokracije. On je sadržan, izričito ili implicitno, u svim demokratskim ustavima svijeta. On je sadržan i u našem Ustavu, Ustavu Republike Hrvatske, koji ga izričito navodi u svojim Izvorišnim osnovama.

Poštovane dame i gospodo,
danas sam ovdje, u Jasenovcu u ime Hrvatskog sabora, najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela Republike Hrvatske i u ime vrijednosti na kojima je nastala samostalna hrvatska država, da bih izrazio najdublje poštovanje prema svim žrtvama jasenovačkog logora.
Hrvatska povijest bilježi mnoga ljudska stradanja i tragedije, a Jasenovac je zasigurno jedno od najstrašnijih.

On zato predstavlja primjer i potvrdu obveze svih nas, prema kojoj povijesno sjećanje mora biti dio naše sadašnjosti. Ali, ne povijest u ulozi instrumenta politike, nego povijesna znanost, koja na temlju činjenica utvrđuje povijesnu istinu.

Posebnu potporu želim izraziti povjesničarima i znanstvenicima u njihovim istraživanjima, kako bi se utvrdila što potpunija istina o broju žrtava jasenovačkog logora. Svaki oblik zanemarivanja i zatiranja te povijesne istine, bilo da se radi o dodavanju ili umanjivanju, značio bi negiranje istine uopće, kao ishodišne točke svih humanih i demokratskih vrijednosti.

Zaboraviti ili zanemariti povijesne činjenice značilo bi i otvoriti prostor za moguće političke zlouporabe. Sjetimo se samo ideološke podloge i zlouporabe povijesti u organiziranju i provođenju agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Kao suvremenici ne tako davnih zbivanja u jednoj Srebrenici, moramo biti svjesni činjenice da oni, koji bdiju nad demokracijom i njezinim vrijednostima, ne smiju nikada zaboraviti prošlost.

Jasenovac i ono što se ovdje dogodilo  potvrđuje da su mir i suradnja među ljudima i narodima jedini put u ljudsku budućnost. Sve poruke povijesti, te poslovične učiteljice života, mogu se doista sažeti u jednoj poruci mira, razumijevanja i suživota.

Ovo spomen područje, ovaj Jasenovački cvijet, neka nam bude trajni povod sjećanja i povijesna opomena, upravo zbog naše budućnosti.
A budućnost Republike Hrvatske je zajednica ravnopravnih i suvremenih europskih država, Europska unija. To je budućnost prema kojoj Hrvatska sigurno i bespovratno kroči.

Cijenjene dame i gospodo,
dopustite mi da osobito naglasim: najbolji jamac mira i stabilnosti ovog djela Europe je svijest svih donositelja političkih odluka o njihovoj velikoj odgovornosti.

Republika Hrvatska i svi važni sudionici njezina političkog života svjesni su nužnosti bezuvjetnog poštovanja demokratskih načela kao preduvjeta za mir u ovom dijelu svijeta.

Samostalna Hrvatska, koja je nastala u Domovinskom ratu, okrenuta je budućnosti i u potpunosti dijeli ideale, težnje i vrijednosti suvremene europske demokracije.

Najodlučnije odbacujemo i osuđujemo sve oblike ekstremizma, radikalizma, nacionalne i vjerske nesnošljivosti i ksenofobije, bez obzira na njihove izvore i nositelje.

Republika Hrvatska poštuje i cijeni bogatstvo svoje vlastite različitosti, ali i bogatstvo različitosti svijeta u kojem postoji. Bezuvjetno prihvativši ove vrijednosti, vjerujem da smo odabrali jedini primjeren način, kojim istinski odajemo poštovanje svim ljudima koji su ovdje izgubili živote.

Vjerujem, isto tako, da je to ujedno i jedini mogući način da ekstremne ideologije, u bilo kojem obliku, ostanu ondje gdje im je i mjesto – u prošlosti.

Zahvaljujem vam na pozornosti.