Govor predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Knin, 5. kolovoza 2020.

foto:Hina/Mario Strmotić
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja (Foto: Mario Strmotić/Hina)

Poštovani predsjedniče Republike, poštovani predsjedniče i članovi hrvatske Vlade, poštovani potpredsjednici i zastupnice i zastupnici Hrvatskoga sabora, poštovani generale Gotovina, poštovani načelniče Glavnog stožera Oružanih snaga, poštovani ravnatelju policije, oče biskupe, poštovani vojni, vjerski i diplomatski uzvanici, poštovani župane šibensko-kninski i gradonačelniče grada Knina, dragi građani Knina, gospođe i gospodo,

posebno pozdravljam sve sudionike vojno-redarstvene operacije Oluja i sve hrvatske branitelje i njihove obitelji.

Pozdravljam obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te generale, časnike, dočasnike, vojnike Hrvatske vojske, policajce i pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova te sve ratne zapovjednike.

Čast mi je da vas mogu pozdraviti uime Hrvatskoga sabora i osobno.

I čestitati vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a svim braniteljima i njihovim obiteljima – Dan hrvatskih branitelja.

–––––––––––––––––––––––––

Unatoč izazovnom vremenu, raduje me da smo se danas okupili kako bismo proslavili najveću pobjedu u Domovinskom ratu.

Ovdje u kraljevskom Zvonimirovom gradu, ispod stoljetne tvrđave na kojoj je prije 25 godina zavijorio slobodno i ponosno hrvatski stijeg.

Označivši završetak uspostave Hrvatske za buduća stoljeća – kao što je rekao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman – pod čijim vodstvom smo ostvarili stoljetni san o slobodnoj Hrvatskoj. 

Iako mnogi hrvatski građani nisu ovdje s nama, uvjeren sam da su u Kninu svim svojim srcem.

Jer bez obzira na to gdje smo danas – uvjeren sam – da ovu obljetnicu hrvatski narod slavi s poštovanjem, emocijama, ponosom i ljubavlju.

I dubokom zahvalnošću braniteljima i njihovim obiteljima.

Njihovo herojstvo nas je obranilo te pokazalo što je to sloboda u kojoj danas živimo.

I zato će njihov srčan, nepopustljiv, prkosan i istinit duh zauvijek živjeti.

Domovinski rat temelj je slobodne, neovisne, demokratske i suverene Hrvatske, na kojem gradimo našu sadašnjost i budućnost.

I stoga je naša trajna dužnost štititi njegov dignitet.

Pritom, ne smijemo zaboraviti ni sve nestale te moramo učiniti sve kako bi obitelji nestalih saznale sudbinu svojih najmilijih.

–––––––––––––––––––––––––

U Domovinskom ratu stvorena je hrvatska vojska i policija čijoj se snazi i danas u Kninu divimo.

Služenje Hrvatskoj je ono što svakodnevno obavljaju časno, nesebično, ponekad po cijenu velikih žrtva, uvijek odgovorni kada je u pitanju zaštita hrvatskih ljudi.

Tu odgovornost ponovo su potvrdili na početku zdravstvene krize uzrokovane pandemijom i nakon potresa u Zagrebu.

I zato ih hrvatski ljudi vole i cijene.

–––––––––––––––––––––––––

Poštovani uzvanici,

Tijekom Domovinskog rata mnogi znani i neznani hrvatski heroji dokazali su nam da valja vjerovati u Hrvatsku, boriti se za nju i ne odustajati.

Tu vjeru i požrtvovnost pokazali su i mnogi naši sunarodnjaci tijekom ove pandemije i potresa.

Od liječnika i medicinskih djelatnika, policajaca, vojnika, vatrogasaca, učitelja i profesora do prijevoznika i djelatnika u trgovini i mnogih drugih.

Svi su oni uložili svoje snage i vještine, pokazali humanost te nam omogućili da nastavimo naš svakodnevni život.

Danas kada je cijeli svijet pogođen dosad neviđenom krizom, naš prioritet mora biti očuvanje zdravlja i života ljudi, ali i radnih mjesta.

Uvjeren sam da sve ove izazove možemo prevladati – zajedničkim snagama i vjerom u vlastite sposobnosti.

Ali to naše samopouzdanje mora se temeljiti prije svega na znanju i na poštenom, iskrenom i lojalnom odnosu prema domovini.

Uz svijest o nacionalnom identitetu, poznavanju svoje prošlosti, očuvanju hrvatskog jezika, kulture i umjetnosti, promicanju najviših vrednota ustavnog poretka, ljubav prema domovini očituje se i u onome što i kako radimo.

To "odgovorno domoljublje" potiče nas da sve što činimo – činimo – ne samo zbog sebe – već zbog šire zajednice i napretka hrvatskog društva u cjelini.

Potiče nas da se svakodnevno borimo za hrvatske nacionalne interese, da zajednički tražimo rješenja za sve unutarnje i vanjske izazove i promjene, da promičemo međunarodni ugled zemlje i osnažujemo njezinu ulogu u novom međunarodnom poretku.

Uvjeren sam da među svima nama postoji takva ljubav prema domovini.

Snagu Hrvatske čine njezini ljudi. 

Stihovi Drage Ivaniševića govore:

Hrvatska nije zemlja, kamen, voda,

Hrvatska je riječ koju naučih od majke

I ono u riječi mnogo dublje od riječi,

I ono dublje s Hrvatskom me veže,

S Hrvatskom Hrvata… s ljudima me veže …

S vjerom u sebe, nastavimo ostvarivati viziju domovine koju ostavljamo našim mladima kao sigurne zemlje s pravnom i socijalnom izvjesnošću, zasnovane na društvenoj pravednosti, solidarnosti i uključivosti.

Zemlje sa snažnim i održivim gospodarstvom, zemlje znanja i inovacija u kojoj će mladi pronaći mogućnosti da ostvare svoj osobni i profesionalni život i pridonesu njezinoj demografskoj vitalnosti.

Još jednom – sretan Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Proslavimo današnji dan dostojanstveno, s radošću i ponosom.

Zahvaljujem.