Predsjednik Sabora Boris Šprem primio u nastupni posjet turskog veleposlanika Buraka Özügergina

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Turske Buraka Özügergina. Istaknuto je da su odnosi Republike Hrvatske i Republike Turske tradicionalno vrlo dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Na početku razgovora predsjednik Sabora je izrazio zadovoljstvo što je do sastanka došlo u novim okolnostima, nakon referenduma za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji te je izrazio podršku što skorijem ulasku Turske u EU. Ujedno je zahvalio na "prijateljskoj i vrlo korisnoj" podršci Turske hrvatskom članstvu u NATO-u.

Zahvalivši predsjedniku Špremu na izrazima potpore pristupanju Turske Europskoj uniji, veleposlanik Özügergin mu je uručio čestitku predsjednika turske Velike narodne skupštine Cemila Çiçeka povodom izbora za predsjednika Hrvatskoga sabora, a prenio je i njegovu želju da se dvojica predsjednika parlamenata susretnu u što skorije vrijeme. "Hrvatski parlament će Hrvatsku uvesti u Europsku uniju i poboljšati ekonomske prilike hrvatskih građana, zato su nam važni odnosi s Hrvatskim saborom", istaknuo je turski veleposlanik.

U razgovoru je obostrano izražen interes za povećanjem investicija u Hrvatsku. Dvojica su se dužnosnika suglasili da je važno osigurati zakonodavni okvir za to. Predsjednik Sabora Šprem je kazao da će Hrvatska, usvajanjem odgovarajućih zakona u parlamentu, ubuduće nastojati povećati ulaganja u hrvatsku proizvodnju. Predsjednik Sabora i turski veleposlanik su sa zadovoljstvom ustvrdili da je turizam jedno od područja gdje je moguće proširenje suradnje.

Autor: Ured predsjednika Sabora