Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem primio u nastupni posjet veleposlanika Narodne Republike Kine Shena Zhifeia

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanika Narodne Republike Kine Shena Zhifeia. U razgovoru je naglasak bio stavljen na jačanje suradnje Hrvatske i Kine u kontekstu hrvatskog članstva u Europskoj uniji.

"Jučer je bio veliki dan jer smo donijeli strateški važnu odluku da postanemo članica Europske unije. To će obogatiti naše odnose ne samo s Europskom unijom, nego i s Kinom", istaknuo je predsjednik Sabora na početku razgovora s kineskim veleposlanikom i dodao: "Imamo novu vladu i parlament i mnogo energije i želje da se stvari promjene na bolje. Uvjeren sam da ćemo uspjeti u ovim kriznim vremenima unaprijediti bilateralne odnose".

Kineski je veleposlanik predsjedniku Sabora prenio čestitke predsjednika Svekineskog narodnog kongresa i Kineske narodne političke savjetodavne konferencije povodom izbora na čelo hrvatskog parlamenta. Izrazio je uvjerenje da će Hrvatska i Kina otvoriti nova područja suradnje jer potencijali postoje. "Idućih sedamnaest mjeseci imamo stratešku priliku da učvrstimo temelje suradnje prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju", naglasio je kineski veleposlanik izrazivši nadu da će Hrvatska biti "iskreni prijatelj Kine u Europskoj uniji". S obzirom na to da postoje veliki potencijali za suradnju Hrvatske i Kine na području gospodarstva kineski je veleposlanik izrazio očekivanje da će parlament i vlada poduzeti daljnje mjere za jačanje investicija. Pohvalio je dosadašnju intenzivnu međuparlamentarnu suradnju i izrazio uvjerenje u njen uspješan nastavak.

Predsjednik Sabora Boris Šprem je pozdravio želju kineske strane za ulaganjem u Hrvatsku i povećanjem gospodarske suradnje. "Mislim da Hrvatska nije dovoljno iskoristila posjet kineskog predsjednika Hu Jintaoa kao priliku za jačanje gospodarskih odnosa", rekao je predsjednik Sabora.

Sugovornici su se suglasili da postoji obostrani interes i za povećanjem suradnje u turizmu, a kineski je veleposlanik izvijestio predsjednika Sabora da je kineska središnja državna televizija ovih dana u Hrvatskoj radila reportažu o proslavi kineske nove godine u Zagrebu i referendumu o članstvu Hrvatske u EU.

Autor: Ured predsjednika Sabora