Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem primio u nastupni posjet veleposlanika Republike Indije Pradeepa Singha

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Indije Pradeepa Singha s kojim je razgovarao o proširenju bilateralne suradnje, za što je interes obostrano povećan nakon pozitivnog ishoda referenduma o članstvu Republike Hrvatske u EU.

Komentirajući rezultat referenduma predsjednik Sabora Šprem je kazao kako "su se mnogi ljudi u Hrvatskoj bojali gubitka samostalnosti jer smo teško došli do nje", pa je zato smatrao potrebnim istaknuti "da Hrvatska ostaje svoja na svome, ali članstvom u EU građanima omogućujemo da prošire vidike i mogućnosti".

Izrazio je zadovoljstvo tradicionalno prijateljskim odnosima Hrvatske i Indije i vrlo dobrom međuparlamentarnom suradnjom. "Ove se godine obilježava dvadeseta godišnjica od uspostave diplomatskih odnosa, a to bi bila dobra prigoda za intenziviranje političkih i gospodarskih odnosa", rekao je predsjednik Sabora. "U robnoj razmjeni s Indijom Hrvatska ima deficit, ali hrvatski izvoz u Indiju ipak snažno raste", nastavio je i pozdravio ulaganje indijskog partnera u tvornicu Lukaps iz Ludbrega.

Indijski veleposlanik je čestitao Hrvatskoj na rezultatu referenduma i izrazio zadovoljstvo povećanjem suradnje s Hrvatskom. "Indija ima strateško partnerstvo s EU-om. Jednom godišnje se održavaju sastanci na razini premijera, EU je najveći investicijski i trgovinski partner Indije, s kojim ćemo potpisati Ugovor o slobodnoj trgovini", istaknuo je veleposlanik Singh koji je izrazio želju indijske strane da se prijateljski odnosi Hrvatske i Indije još više obogate trgovinskom i gospodarskom suradnjom. Izrazio je i uvjerenje da će u Saboru, kao i u prethodnom mandatu, biti osnovana Skupina hrvatsko-indijskog prijateljstva. Predsjednika Sabora je obavijestio o sudjelovanju indijske tvrtke na natječaju za zagrebačku zračnu luku i o interesu indijskih ulagača za hrvatski energetski sektor, prije svega za TE Plomin, kao i za hrvatska brodogradilišta.

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem pozdravio je interes Indije za investiranjem u Hrvatskoj, prije svega u proizvodnji. Izrazio je uvjerenje da će naslijeđeni problemi s birokratskim preprekama, koji stoje na putu povećanja stranih ulaganja, biti otklonjeni.

Autor: Ured predsjednika Sabora