Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem primio u nastupni posjet veleposlanicu Republike Austrije Andreu Ikić-Böhm

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanicu Republike Austrije Andreu Ikić-Böhm kojoj je zahvalio na "nemjerljivom doprinosu Austrije hrvatskom članstvu u Europskoj uniji i austrijskom angažmanu sve od početka devedesetih do danas".

Odnosi Hrvatske i Austrije su tradicionalno izvrsni na svim područjima, naročito na području gospodarstva, ocijenio je predsjednik hrvatskog parlamenta i izrazio želju da se austrijske investicije više usmjere na proizvodne djelatnosti te posebno u greenfield investicije. "Imamo stabilnu većinu u parlamentu, što je važno za provedbu reformi", istaknuo je i ukazao na važnost povećanja stranih ulaganja za uspjeh reformi.

Predsjednik Sabora je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom međuparlamentarnom suradnjom kao i uvjerenje da će Austrija biti jedna od prvih zemalja koja će ratificirati hrvatski Ugovor o pristupanju.

Veleposlanica Ikić-Böhm je predsjedniku Špremu prenijela čestitke predsjednice austrijskog donjeg doma Barbare Prammer i predsjednika parlamentarne skupine austrijsko-hrvatskog prijateljstva Oswalda Klikowitsa povodom izbora na položaj predsjednika Hrvatskog sabora. Čestitala je i Hrvatskoj na ishodu referenduma o ulasku u EU izrazivši uvjerenje da je "hrvatski narod prihvatio povijesnu priliku". Poželjela je "dobrodošlicu natrag u europsku obitelj" pri čemu je istaknula da je to prvenstveno hrvatski uspjeh. "Jučerašnji je dan bio priznanje hrvatskim građanima i nagrada hrvatskim nastojanjima. Hrvatska će biti obogaćenje za Europsku uniju i proširiti zonu stabilnosti i prosperiteta", zaključila je austrijska veleposlanica.

Predsjednika Sabora je obavijestila da je potpredsjednik austrijske vlade i ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger već danas izrazio očekivanje da će Austrija među prvima ratificirati hrvatski Ugovor o pristupanju. Podsjetivši na to da je Austrija najviše investirala u Hrvatsku i to na različitim područjima, veleposlanica Ikić-Böhm je kazala kako se interes austrijske strane može povećati ako se poboljšaju uvjeti ulaganja.

Autor: Ured predsjednika Sabora