Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić razgovarao s irskom predsjednicom Mary McAleese

Dublin – U okviru svoga dvodnevnog posjeta Irskoj, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić susreo se poslijepodne s irskom predsjednicom Mary McAleese. Susretu su prisustvovali i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje hrvatskih pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić te zastupnici Mirando Mrsić i Jerko Rošin.

Čestitavši Hrvatskoj na dovršetku pristupnih pregovora s Europskom unijom, irska predsjednica je podsjetila kako je Irska od samog početka podržavala Hrvatsku na njezinom putu u Europsku uniju. "Veseli nas što će naše dvije zemlje iz faze prijateljstva u okviru Europske unije ući u fazu partnerskog odnosa", istaknula je McAleese te izrazila žaljenje što za svoja dva predsjednička mandata nije posjetila Hrvatsku, ali i uvjerenje da je položila dobre temelje za prijateljsku i partnersku suradnju za svog nasljednika.

Hrvatskim građanima je poručila kako se ne trebaju bojati da će u okviru Unije izgubiti svoj identitet, nego će steći priliku da svoj identitet i svoju kulturu predstave na većoj, europskoj pozornici. McAleese je ujedno istaknula važnost stimuliranja komunikacije među mladim ljudima kojima članstvo Hrvatske u Europskoj uniji otvara mnogobrojne prilike.

Bilateralni politički odnosi između Hrvatske i Irske vrlo su dobri i prijateljski te bez otvorenih pitanja, što je ocijenjeno dobrim temeljem za produbljivanje odnosa na gospodarskoj razini. "Na planu gospodarskih odnosa postoji značajan potencijal za razvoj. Stoga investicije irskih gospodarstvenika smatramo dobrodošlima", rekao je Bebić. Ujedno je čestitao irskoj predsjednici na njezinom osobnom doprinosu u uspješnoj organizaciji posjeta britanske kraljice Elizabete II. Irskoj u svibnju ove godine, što je bio prvi službeni posjet nekog britanskog monarha toj zemlji od njezina osamostaljenja 1922. godine. Irci su odlučili da ne žele živjeti s opterećenjima iz prošlosti, nego se okreću budućnosti, zaključila je McAleese.

Sastankom s potpredsjednikom Vlade Irske i ministrom vanjskih poslova Eamonom Gilmoreom, izaslanstvo Hrvatskoga sabora u petak će završiti svoj dvodnevni službeni posjet Irskoj.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora