Odbor za poljoprivredu

Izvješće Odbora za poljoprivredu o Prijedlogu zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, P. Z. E. br. 833

Odbor za poljoprivredu Hrvatskoga sabora raspravio je na 61. sjednici održanoj 29. travnja  2015. godine, Prijedlog zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavila Vlada Republike Hrvatske, aktom od 23. travnja  2015. godine.

Raspravu o navedenom Prijedlogu zakona Odbor je proveo sukladno odredbi članka 179. stavak 2. Poslovnika Hrvatskoga sabora kao zainteresirano radno tijelo.

Uvodno obrazloženje iznio je zamjenik ministra turizma naglasivši kako su u primjeni i provedbi važećeg Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti uočene prepreke i nedorečenosti koje je zbog daljnjeg razvoja i unapređenja ugostiteljske djelatnosti nužno ukloniti.

U raspravi je postavljeno pitanje vezano uz izdavanje računa opisano člankom 12. stavkom 3. i upozoreno na  problem nemogućnosti izdavanja fiskalnih računa u slučajevima nedostupnosti internetskog priključka. Potičući udruživanje i osnaživanja suradnje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ukazano je na potrebu zakonskog reguliranja distribucije i posluživanja proizvoda u najvećem dijelu s obližnjih poljoprivrednih gospodarstava na gospodarstvu koje je registrirano za pružanje ugostiteljske djelatnosti.  Slijedom navedenog predlaže se dopuna članka 10. stavka 1. točkom 14.  na način: „14. Plasirati i posluživati u najvećem dijelu proizvode s obližnjih poljoprivrednih gospodarstava“. Članovi Odbora u raspravi su naglasili kako bi se ovom dopunom obiteljskim gospodarstvima registriranim za pružanje ugostiteljskih djelatnosti preporučio plasman i posluživanje proizvoda hrvatskih proizvođača s obližnjih gospodarstava čime bi se osigurala svježina proizvoda i iskorištavanje njihovih nutritivnih vrijednosti, a što bi posredno utjecalo i na skraćivanje lanca opskrbe, te u konačnici rezultiralo rezultiralo smanjenjem troškova transporta i distribucije, ali i smanjenjem negativnog utjecaja na okoliš. Dugoročna ekonomska korist odrazila bi se na povećanje potrošnje hrvatskih proizvoda, povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje, smanjenje vanjsko trgovinskog deficita i smanjenje efekta porezne evazije, te u konačnici zadržavanje sredstava u Državnom proračunu RH, pa time i jačanje hrvatskog gospodarstva. Upozoreno je i na potrebu usklađivanja Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti sa odredbama Zakona o poljoprivredi, te upotreba riječi „Upisnik poljoprivrednika“ umjesto riječi „Upisnik poljoprivrednih gospodarstava“ u odredbama članka 39. stavka 1. i članka 40. stavka 2. točke 1. Nastavno na članak 39. stavak 2. u raspravi na Odboru upozoreno je kako proizvodi koji se uslužuju  na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima moraju udovoljavati propisima o hrani, pa je članak potrebno dopuniti odredbom koja će propisati kako su isti proizvedeni u skladu s propisima o hrani.

Nakon provedene rasprave Odbor je  jednoglasno  odlučio predložiti Hrvatskome
saboru donošenje slijedećih

ZAKLJUČAKA


1. Prihvaća se  Prijedlog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti;

2. Primjedbe i prijedlozi iznijeti u raspravi upućuju se predlagatelju radi pripreme Konačnog prijedloga zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Za izvjestitelja na sjednici Hrvatskoga sabora Odbor je odredio zastupnika Ivicu Mandića, potpredsjednika Odbora.
  

  

        POTPREDSJEDNIK ODBORA
        
         Ivica Mandić