Svečana sjednica Sabora u prigodi obilježavanja Dana neovisnosti RH, Hrvatski sabor - 8. listopada 2014.

Zagreb - U prigodi Dana neovisnosti u Hrvatskom saboru održana je svečana sjednica, kojom je predsjedao potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić. Nakon što je u izvedbi Zbora HRT-a intonirana himna Republike Hrvatske Lijepa naša domovino, potpredsjednik Stazić pozvao je uzvanike da minutom šutnje odaju počast svim poginulima u Domovinskom ratu. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko prigodnim govorom obratio se okupljenim uglednicima iz javnog, društvenog i političkog života Hrvatske te predstavnicima diplomatskog zbora. - Na današnji dan prije 23 godine, Hrvatska je odlučila i izrekla svoje završno „ne“ ostanku u tadašnjoj SFRJ. U toj nakani, Hrvatsku nisu uspjele zaustaviti niti pokolebati tadašnje krajnje nepovoljne unutarnje i međunarodne političke okolnosti. 8. listopada, kada je Hrvatski sabor usvajao Odluku o raskidu državno-pravne sveze na temelju kojih je Hrvatska zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ, saborski su zastupnici imali plebiscitarnu podršku građana Hrvatske, ranije iskazanu na referendumu, podsjetio je predsjednik Sabora. 

-Ta podrška, kao i jedinstvo hrvatskog naroda i hrvatskih građana na putu do zajedničkog cilja, neovisne i samostalne hrvatske države izgrađene na parlamentarnoj demokraciji, još je više došla do izražaja u Domovinskome ratu, naglasio je predsjednik Sabora te izrazio zahvalnost i poštovanje svima koji su u tadašnjim ratnim prilikama dali svoj doprinos u legitimnom oslobodilačkom i obrambenom Domovinskom ratu. 

Leko se osvrnuo i na nedavne europske izbore, rekavši kako niska stopa izlaska na izbore za Europski parlament ukazuje na to da u društvu postoji izvjesno nezadovoljstvo Europskom unijom te načelno nezadovoljstvo politikom, nedovoljnom informiranošću i neshvaćanjem mehanizama kako Europska unija funkcionira. Za takvu ocjenu, rekao je Leko, razlozi su financijska i gospodarska kriza, institucionalna kriza, nezainteresiranost za izbore općenito pa i za izbore za Europski parlament. 

-Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, istaknuo je Leko, povećala se i politička odgovornost Hrvatske, kako za stanje u Europi tako i u regiji, jugoistoku Europe, ali i u širem svjetskom kontekstu. -Mi ne možemo i ne želimo zatvarati oči na događaje u Ukrajini. A kao mediteranska zemlja, u interesu nam je tješnja suradnja s ostalim mediteranskim zemljama, uključivši zemlje na sjeveru afričkog kontinenta. Prije svega u interesu nam je da u svim spomenutim zemljama vladaju mir i stabilnost, jer se svaka tamošnja politička kriza posredno negativno odražava i na stanje kod nas, rekao je Leko te dodao da se utoliko povećava odgovornost Hrvatskog sabora prema hrvatskim građanima. 

-U hrvatskoj javnosti se nažalost još uvijek previše često ispušta iz vida da u kreiranju hrvatskih stavova u institucijama EU-a značajno sudjeluje Hrvatski sabor. Rasprave, koje se vode na saborskom Odboru za europske poslove i pojedinim resorskim odborima kao i na plenarnoj sjednici, direktno se tiču svakodnevnog života hrvatskih građana. Zato je njihovo građansko pravo da o tome budu pravodobno, cjelovito i objektivno informirani. Poželjno bi stoga bilo da se pozornost javnosti, prije svega pozornost hrvatskih medija, više usmjeri na europska pitanja kako bi se i sami građani Hrvatske mogli snažnije uključiti svojim prijedlozima o pojedinim pitanjima u određenim politikama, zaključio je Leko. 

U sjećanje na jedinstvo i odlučnost Hrvatskog sabora 8. listopada 1991. godine, Leko je svoje obraćanje završio čestitavši svim građanima Hrvatske Dan neovisnosti te im poželio još sretniju budućnost u europskoj i demokratskoj, jedinoj našoj Domovini – Hrvatskoj.