Predsjednik Sabora Luka Bebić sastao se s predsjednikom mađarskog Odbora za Ustav, pravosuđe i poslovnik Istvanom Balsaijem

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je danas predsjednika Odbora za Ustav, pravosuđe i poslovnik mađarske Narodne skupštine Istvana Balsaija s izaslanstvom. Uz skori završetak pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom, na sastanku se razgovaralo o bilateralnim i parlamentarnim odnosima dviju zemalja, pitanju nacionalnih manjina te gospodarskoj suradnji.

Hrvatska i Mađarska imaju vrlo dinamične i sadržajno bogate bilateralne i partnerske odnose bez otvorenih pitanja, te mogu poslužiti kao primjer dobrosusjedskih odnosa, zajednička je ocjena Bebića i Balsaija. "Parlamentarna suradnja je vrlo dobra, odbori za vanjsku politiku dvaju parlamenata vrlo aktivno surađuju, a uspješnu suradnju potvrđuje i uspješno provedeni IPA Twinning Light projekt prilagodbe Sabora funkcioniranju unutar Europske unije u kojem je mađarski parlament Hrvatskom saboru bio partner", rekao je Bebić te dodao kako dobroj suradnji pridonose i tradicionalni pogranični susreti predsjednika parlamenata Hrvatske i Mađarske te da će se idući takav susret održati 8. lipnja u Gornjem Knegincu. 

Osvrnuvši se na dugotrajne pristupne pregovore s Europskom unijom te poduzete napore u ispunjavanju uvjeta za zatvaranje 8. i 23. poglavlja, Bebić je zahvalio na mađarskoj potpori tijekom pregovaračkog procesa te izrazio nadu u njihov dovršetak do kraja mađarskog predsjedanja Europskom unijom. "Mađarska iskreno želi da Hrvatska što prije uđe u Europsku uniju i čini sve kako bi se to i ostvarilo, rekao je Balsai.

Bebić je Balsaija informirao i o promjenama Ustava te izmjenama i dopunama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina donesenima sredinom prošle godine, napomenuvši kako mađarska manjina u Saboru ima svoga zastupnika. Ujedno je izrazio nadu da će Mađarska nakon donošenja novog Ustava i najave usvajanja odgovarajućih zakonskih rješenja, omogućiti i zastupljenost hrvatske manjine u mađarskom parlamentu. U pogledu gospodarske suradnje, od strateškog su značaja istaknuti razvoj infrastrukture te energetika. Mađarska zauzima četvrto mjesto među stranim ulagačima u Hrvatsku. U 2010. godini ukupna robna razmjena između dvije zemlje iznosila je 620.6 milijuna eura što je za 4.7 milijuna manje nego u 2009. godini. Izvoz je povećan za 50.8 posto, a uvoz iz Mađarske smanjen je za 14.6 posto. Uz to je broj noćenja mađarskih turista u Hrvatskoj 2010. godine povećan za šest posto.

Sastanku je, uz predsjednika Sabora, prisustvovao predsjednik saborskog Odbora za zakonodavstvo Emil Tomljanović, a mađarski su se parlamentarci tijekom dana sastali i s potpredsjednikom Hrvatskoga sabora i predsjednikom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimirom Šeksom.

Autor: Ured predsjednika Sabora