Predsjednik Sabora Josip Leko prisustvovao svečanoj akademiji u povodu obljetnice odcjepljenja Međimurja od Mađarske

Čakovec - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko rekao je na današnjoj svečanoj akademiji u čakovečkome Katoličkom domu u povodu godišnjice odcjepljenja Međimurja od Mađarske i pripajanja matici zemlji kako je to hrvatski, a ne samo međimurski događaj jer je to vrijednost u hrvatskoj povijesti. 

Povijesnoga 9. siječnja 1919. na velikoj narodnoj skupštini, održanoj na čakovečkome Franjevačkom trgu pred deset tisuća ljudi, donesena je rezolucija o odcjepljenju Međimurja od Mađarske te je izražena želja za pripajanjem tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Leko je rekao kako smo danas članica Europske unije i rušimo klasične granice te da su identitet, očuvanje nacionalne povijesti, kulture, jezika, običaja i tradicije bogatstvo ne samo Hrvatske nego i Europske unije.

Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je kako je ovo najvažniji datum u međimurskoj povijesti jer su nakon duge i krvave borbe Međimurci zahvaljujući jedinstvu pokazali svoj identitet i mjesto gdje pripadaju, odnosno da pripadaju Hrvatskoj. - Nema razvijene Hrvatske bez razvijenog Međimurja, poručio je i dodao kako Međimurje zbog svoje povijesti i zbog toga što je u mnogočemu primjer ostalima mora biti zasebna regija. Ravnatelj Muzeja Međimurja Vladimir Kalšan istaknuo je važnost velike narodne skupštine, koja je vrhunac svega što su međimurski Hrvati prolazili u turbulentnom razdoblju krajem 1918. godine.

Hrvatski sabor proglasio je prije osam godina 9. siječnja spomendanom pripojenja Međimurja Hrvatskoj. Proslava je danas počela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na rodnim kućama dvojice najzaslužnijih za pripojenje Međimurja matici 1919. godine - dr. Ivana Novaka i dr. Vinka Žganca. U čakovečkoj župnoj crkvi sv. Nikole biskupa služena je i misa. (Hina)
 

Autor: Hina