Predsjednik Sabora Josip Leko preuzeo Betlehemsko svjetlo mira ispred zagrebačke katedrale

Zagreb - Savez izviđača Hrvatske i ove je godine tradicionalno organizirao dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku, a ispred zagrebačke katedrale svjetlo mira u nedjelju uručili su predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki koji ga je predao mons. Josipu Kuhtiću, rektoru Zagrebačke katedrale.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko ustvrdio je da se život sastoji od simbola i da je simbolika važna. -Simbolika je važna, a ovo je religiozni simbol svjetla nade. Želim da to svjetlo donese i nadu i optimizam u hrvatsko društvo, izjavio je Leko novinarima i dodao da, budući da živimo u sekularnoj državi, priželjkuje ponajprije pravednije društvo, više optimizma i više radnih mjesta. Josipu Leki Betlehemsko svjetlo predala je izviđačica Tea Vidović iz Odreda izviđača "Savski gaj". Leko se pohvalio da je u mladosti i sam bio izviđač te izrazio zadovoljstvo da upravo izviđači organiziraju dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku.

Glavni načelnik Saveza izviđača Hrvatske Bojan Smode podsjetio je da je dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku tradicionalna inicijativa izviđača i traje više od 20 godina, od ratne 1992. -Na prvu nedjelju došašća predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo i austrijski izviđači iz Betlehema nose ga u Beč. Nakon ceremonije u Beču, gdje su jučer sudjelovali i naši predstavnici, svjetlo je danas došlo u zagrebačku katedralu, a idućih tjedan dana obići će cijelu Hrvatsku kroz izviđačke udruge, rekao je Smode. Napomenuo je da je Betlehemsko svjetlo jedini otvoreni plamen koji se može voziti avionom i da ta poruka mira dosad nije naišla ni na kakvu zapreku. Također je pozvao građane i sve ljude dobre volje koji u blagdanskim vremenima žele imati Betlehemsko svjetlo u svom domu da se o tome raspitaju kod najbliže izviđačke udruge. (Hina)

Autor: Hina