Predsjednik Sabora Jandroković pozvao na očuvanje duha zajedništva u pomoći Banovini

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković pozvao je u utorak na očuvanje duha zajedništva i zajedničku pomoć ljudima stradalima u potresu na Banovini istaknuvši da je riječ o velikoj katastrofi i da su svi djelovali na najbolji način na koji su znali.

- Boli me da se sada dijelimo, pa kažemo ja sam napravio ovo, a ovaj drugi nije, ja sam bolji, ovaj je lošiji, to nam u ovom trenutku ne treba. Svatko sa svoje strane treba pridonijeti maksimalno tome da prevladamo katastrofalnu situaciju, saniramo štete i krene proces obnove te da sačuvamo duh zajedništva koji je u ovakvim situacijama nužan, poručio je Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Sabora.

- Ponavljam, ovo je jedinstvena situacija, kao i Covid. Istovremeno, uz državu se dogodilo nešto što dira srce svakoga od nas, tisuće ljudi priskočile su pomoći i gotovo da ne znam čovjeka iz svoje blizine koji na određeni način nije pomogao i svakome treba reći hvala. Ali boli me da se sada dijelimo i to nam u ovom trenutku ne treba, svatko sa svoje strane treba pridonijeti maksimalno tome da prevladamo ovu katastrofalnu situaciju i da što prije krene proces sanacije i obnove te da sačuvamo taj duh zajedništva, istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković.

Za razoran potres koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju kazao je da se radi o katastrofi koju dosad nismo imali i nismo imali iskustva kako se s tim nositi.

- U prvi trenutak reagirala je s jedne strane i država, ali i ono što je bilo posebno zanimljivo za vidjeti, reagirali su ljudi, volonteri. Prvi moment bio je demonstracija zajedništva i tako je trebalo i ostati, ali čini mi se da je u ovih prvih nekoliko dana došlo do određenih napetosti i da se pokušalo situaciju prikazati kao da je s jedne strane država a s druge strane volonteri, kazao je.

- Po meni, sve je to jedna Hrvatska i svi su djelovali na način na koji su najbolje znali da pomognu onima koji su se našli su teškoj situaciji, dodao je. Nabrojao je što su sve vlasti učinile nakon potresa, izvlačenje iz ruševina, ponovna opskrba vode, struja i plin, osiguranje sredstava za pomoć, te poručio kako mu se čini da je sve napravljeno po protokolu i primjereno.

Jandroković je izvijestio da će se organizirao cijepljenje saborskih zastupnika protiv koronavirusa održati u ponedjeljak, 18. siječnja i da će se moći cijepiti svi zastupnici koji to žele.

- Time ćemo kao političke osobe poslati poruku da se cijepiti treba i da je cjepivo važno i da može pomoći u borbi protiv Covida-19, naglasio je predsjednik Sabora Jandroković dodavši da će se prvo cijepiti oni koji nisu preboljeli Covid-19 i koji spadaju u rizične skupine. Naglašava pritom važnost i ulogu Sabora kao tijela koje donosi zakone, a koji su baza za djelovanje Vlade i državnih institucija, te odbacuje tvrdnju da je riječ o privilegiji.

Dodao je da je dosad 32 zastupnika preboljelo ili trenutačno ima Covid-19, što je više od 20 posto zastupnika. Jandroković je rekao da se on osobno sada neće cijepiti jer je prebolio Covid-19 i da će sačekati šest mjeseci, do početka travnja, i tada se cijepiti.

Predsjednik Hrvatskog sabora izvijestio je da 6. sjednica Sabora počinje u utorak, 19. siječnja i trajat će sedam tjedana, a po potrebi i dulje. Na dnevnom redu su 102. točke od kojih je 80 preneseno iz prošle sjednice, a očekuju se i nove sa sjednica Vlade.

Među točkama o kojima će Sabor raspravljati bit će prijedlog zakona kojim će se definirati obnova područja stradalih u potresu, proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, izvješće o radu Stožera civilne zaštite vezao za epidemiju koronavirusa, izvješće predsjednika Vlade o sastancima Europskog vijeća, kao i Nacionalna razvojna strategija do 2030. godine, nabrojio je predsjednik Hrvatskoga sabora neke od važnijih točaka.

Jandroković je naveo i da će se najavljena nabava tableta za zastupnike u vrijednosti oko 315 tisuća kuna suspendirati te će se ta sredstva preusmjeriti na područja stradala u potresu. Najavio i je daljnje razgovore s klubovima zastupnika oko promjene saborskog Poslovnika.

Autor: Hina