Potpredsjednik Sabora Josip Leko primio u nastupni posjet rumunjskog veleposlanika Cosmina Dinescua

Zagreb – Bilateralni politički i gospodarski odnosi Hrvatske i Rumunjske, proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, produbljivanje međuparlamentarne suradnje te zaštita prava nacionalnih manjina bile su središnje teme susreta potpredsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke i rumunjskog veleposlanika Cosmina Dinescua.

Zahvalivši na bezuvjetnoj rumunjskoj potpori hrvatskim naporima za pristupanje Europskoj uniji te brzoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u rumunjskom parlamentu, Leko je izrazio uvjerenje da će Hrvatska do datuma punopravnog članstva u EU ispuniti sve zahtjeve bez izuzetka. Nastavno je iznio stav da se tradicionalno dobri odnosi Rumunjske i Hrvatske mogu dodatno razvijati u okviru Europske unije, osobito na području regionalne suradnje po pitanju zajedničkih politika.

Dinescu je potvrdio interes Rumunjske da Hrvatskoj u Europskoj uniji bude partner kako bi mogli koordinirati svoje zajedničke interese. Uz to je izrazio uvjerenje kako Rumunjska i Hrvatska svojim iskustvom mogu pomoći zemljama u regiji u njihovim procesima približavanja Europskoj uniji. "Uvjeren sam da naše dvije zemlje s osnova dobre bilateralne i multilateralne suradnje mogu produbiti i svoje gospodarske odnose. Naš ulazak u Europsku uniju je višegeneracijski projekt i samo članstvo otvorit će nove mogućnosti gospodarske suradnje naših zemalja", istaknuo je Leko te dodao da je u tom kontekstu potrebno jače povezivanje hrvatskih riječnih i jadranskih luka s rumunjskim lukama na Dunavu te lukama Crnog mora.

Osvrnuvši se na pitanje nacionalnih manjina, Leko je izrazio zadovoljstvo statusom hrvatske nacionalne manjine u Rumunjskoj te nadu kako gospodarska recesija neće negativno utjecati na dosadašnju razinu zaštite njihovih prava. "Ujedno nas raduje što na Filozofskom fakultetu u Zagrebu djeluje lektorat rumunjskog jezika i književnosti", dodao je Leko. Po pitanju međuparlamentarne suradnje bilo bi pak poželjno pojačati dijalog parlamentarnih odbora na stručnoj razini, zajednička je ocjena Leke i Dinescua.

Autor: Ured predsjednika Sabora