Gvozden Flego primio Francusko-hrvatsku skupinu prijateljstva

Zagreb -  Voditelj Međuparlamentarne hrvatsko-francuske skupine prijateljstva u Hrvatskome saboru Gvozden Flego i članovi skupine primili su Francusko-hrvatsku skupinu prijateljstva u francuskoj Nacionalnoj skupštini, predvođenu njenim predsjednikom Patrickom Blocheom.

U uvodnom dijelu susreta, sugovornici su bilateralne odnose ocijenili odličnima i prijateljskima, s mogućnošću njihovog daljnjeg intenziviranja, posebno u području gospodarstva s obzirom na potencijale daljnjih francuskih ulaganja u Hrvatsku. 

Hrvatski zastupnici izrazili su zahvalnost Francuskoj na potpori tijekom hrvatskog približavanja Europskoj uniji, osobito u ključnim trenucima tog procesa. Posebno je istaknuta potpora francuskih zastupnika i Nacionalne skupštine, koja je u kratkom roku i jednoglasno potvrdila hrvatski Ugovor o pristupanju, kao i uloga Patricka Blochea koji se tijekom godina dokazao kao osvjedočeni prijatelj Hrvatske.

Francuski zastupnici izrazili su čestitke Hrvatskoj na svemu što je postigla u 22 godine svoje samostalnosti, istaknuvši jačanje vladavine prava i u okviru nje borbu protiv korupcije, koja može biti za primjer mnogim zemljama. Zahvalili su na hrvatskom doprinosu temama važnima za Francusku poput zalaganja za kulturnu raznolikost i intervenciju u Maliju.

Sugovornici su se složili da je nakon članstva Hrvatske u Europskoj uniji otvoreno novo područje suradnje – ono u okviru europskih poslova i koordiniranja nacionalnih stavova o različitim europskim temama.

Zaključno, sugovornici su se složili da će i u novim sazivima svojih skupina u Hrvatskom saboru i u Nacionalnoj skupštini predano raditi na daljnjem jačanju sveukupnih bilateralnih odnosa.

Francuski zastupnici tijekom svog boravka u Hrvatskoj posjetit će i Istru gdje će se sastati s lokalnim dužnosnicima.
 

Autor: Ured za međunarodnu suradnju i europske poslove