Dragica Zgrebec i Krešimir Bubalo održali sastanak s izaslanstvom Zajedničke skupštine okruga Baden-Württemberga

Zagreb - Potpredsjednica Hrvatskoga sabora i predsjednica Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a Dragica Zgrebec i predsjednik Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Krešimir Bubalo zajedno s članovima tog Odbora sastali su se s izaslanstvom Zajedničke skupštine okruga Baden-Württemberga, udrugom koja okuplja 35 okruga te njemačke savezne pokrajine. Izaslanstvo je predvodio ministar za Savezno vijeće, Europu i međunarodne poslove Peter Friedrich. 

Potpredsjednica Zgrebec i ministar Friedrich uvodno su izrazili zadovoljstvo bilateralnim odnosima Hrvatske i Njemačke, posebno na gospodarskom području, naglasivši pritom potencijale daljnjeg razvoja suradnje na području turizma, znanosti, obrazovanja i kulture. - Odnosi su tradicionalno dobri i prijateljski čemu, među ostalim, doprinosi i velik broj hrvatskih iseljenika koji žive u Njemačkoj, rekla je potpredsjednica Zgrebec. 

Krešimir Bubalo zahvalio je Njemačkoj na podršci koju je pružala Hrvatskoj na putu u EU te se osvrnuo na dosadašnju vrlo dobru suradnju Osječko-baranjske županije s Baden-Württembergom. - Suradnja zemalja Dunavske regije u okviru EU-a, a čiji je inicijator Baden-Württemberg, izuzetno je važna i za Hrvatsku, posebno za razvoj županija uz Dunav, rekao je Bubalo.

Istaknuta tema razgovora bila je reforma područne i lokalne samouprave koja je vrlo uspješno provedena u Baden-Württembergu. Predstavnici njemačkog izaslanstva izrazili su spremnost da svojim vrlo dobrim iskustvom u tom području pomognu hrvatskim partnerima razmjenom iskustava i informacija. 

Zgrebec je upoznala njemačke kolege sa sustavom i ustrojem državne uprave, lokalne i područne (regionalne) samouprave u Hrvatskoj te aktualnim raspravama o potrebi unapređenja zakonodavnog okvira reorganizacije državne uprave na lokalnoj razini. Govorila je i o reformama koje bi trebalo provesti kako bi se ujednačio gospodarski razvoj pojedinih regija i ojačao fiskalni kapacitet jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te njihova učinkovitost.
 

Autor: Služba za medije