Boris Blažeković primio zamjenika državnog ministra u Uredu za europske i euroatlantske integracije Gruzije Davida Dondua

Zagreb – Voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Boris Blažeković sastao se danas s gruzijskim izaslanstvom koje predvodi David Dondua, zamjenik državnog ministra u Uredu za europske i euroatlantske integracije Gruzije.
 
Čestitavši Hrvatskoj na članstvu u Europskoj uniji, Dondua je istaknuo kako je Hrvatska Gruziji primjer kako se zemlja treba pripremiti za članstvo u euroatlantskim integracijama. Kako je tema razgovora bila gruzijska aspiracija prema članstvu u NATO-u, Dondua je izvijestio Blažekovića o sadašnjoj gruzijskoj poziciji. 
Gruziji još uvijek nije ponuđen Akcijski plan za članstvo (MAP) jer su se tome na sastanku na vrhu u Bukureštu usprotivile neke zemlje članice pod pretpostavkom da bi to moglo ”naljutiti” Rusiju. Umjesto toga Gruziji je ponuđeno posebno priopćenje u kojem stoji da će Gruzija postati zemlja članica Saveza kada ispuni sve zahtjeve za članstvo. Kako 80 posto stanovnika Gruzije koji podržavaju članstvo u euroatlantskim integracijama u međuvremenu postaje sve nestrpljivije, Dondua smatra kako je došlo vrijeme za barem „jedan mali korak unaprijed“. Svjesni su činjenice da su gruzijski odnosi s NATO savezom komplicirani zbog gruzijskog teritorija Abhazije i Južne Osetije gdje su prisutne ruske vojne snage.
 
Boris Blažeković čestitao je izaslanstvu na uspješnu demokratskom razvoju zemlje te naglasio da Hrvatska podupire članstvo Gruzije u NATO-u i nada se da će joj biti ponuđen MAP u rujnu ove godine na predstojećem NATO-ovu sastanku na vrhu u Walesu, Velika Britanija. Izrazivši sigurnost da će Gruzija ostvariti svoje ciljeve, Blažeković je rekao kako su uvijek dobrodošli u Hrvatsku koja im je spremna pružiti svu potrebnu pomoć na njihovu putu prema euroatlantskim integracijama. 

Autor: Služba za medije