Austrijski parlament ratificirao Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji

Beč - Austrijski parlament u srijedu je ratificirao Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, a na raspravi i potvrđivanju ugovora u Nacionalnom vijeću nazočan je bio i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. 

Hrvatski je ugovor od prisutnih 159 zastupnika poduprlo njih 152, a sedam ih je bilo protiv. Nacionalno vijeće ima 183 zastupnika.

Hrvatski su pristupni ugovor u svojim istupima u raspravi poduprli predstavnici gotovo svih parlamentarnih stranaka. Slobodarska stranka (FPOe) bila je protiv, pojasnivši svoje stajalište problemom restitucije austrijskih građana koji Hrvatska nije riješila.

"Čestitam vam na ratifikaciji ugovora i pozdravljam Hrvatsku kao buduću 28. članicu Unije", kazao je u svom govoru pred austrijskim parlamentarcima potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger. Apelirao je na Hrvatsku da ne zaboravi ispuniti posljednje primjedbe Europske komisije iz izvješća u travnju koje se odnose na pravosuđe i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala kako bi se plan o članstvu od 1. srpnja 2013. ispunio. U raspravi se uglavnom moglo čuti da se austrijski parlamentarci vesele ulasku Hrvatske u EU, da je Hrvatska geografski, povijesno i politički dio Europe te da je ispunila sve uvjete za pristupanje Uniji. Spindelegger je također naglasio da je Hrvatska uzor i primjer drugim zemljama regije, a većina govornika naglasila je kako se proces proširenja i na druge zemlje zapadnog Balkana treba nastaviti. "Sve zemlje zapadnog Balkana trebaju imati europsku perspektivu", naglašeno je u raspravi.

Nakon Nacionalnog vijeća hrvatski ugovor još treba potvrditi gornji dom (Savezno vijeće), što se očekuje u petak, te ga potpisati predsjednik Hainz Fischer. Završetak čitavog procesa očekuje se sljedeći tjedan.

Potpredsjednik Sabora Leko, koji je u Beču boravio u svojstvu obnašatelja dužnosti predsjednika Sabora, sastao se tijekom dana u Beču s kancelarom Wernerom Faymannom, koji je čitavo vrijeme bio nazočan na raspravi i izglasavanju pristupnog ugovora u parlamentu, predsjednicom parlamenta Barbarom Prammer, te je posjetio Hrvatski centar u glavnom austrijskom gradu.

Austrija je jedanaesta zemlja Europske unije koja je ratificirala hrvatski Ugovor o pristupanju. Prva je bila Slovačka, a nakon nje to su učinile Bugarska, Cipar, Češka, Italija, Litva, Latvija, Mađarska, Malta i Rumunjska.

Da bi Hrvatska ušla u EU 1. srpnja 2013., ugovor do tada moraju ratificirati sve zemlje članice. (Hina)

Autor: Hina