Održana svečana sjednica Sabora u povodu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, Hrvatski sabor, 29. lipnja 2013.

Zagreb - Hrvatska 1. srpnja postaje punopravna članica EU-a, ali tu njezin posao ne završava, čekaju je novi izazovi koje može prevladati odgovornošću i vjerodostojnošću u izgradnji zajedničke europske budućnosti, izjavio je u subotu predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na svečanoj sjednici Sabora u povodu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

- Prekosutra, 1. srpnja, Hrvatska postaje punopravna članica EU, ali s time posao nije gotov, naprotiv. Dame i gospodo, suočit ćemo se s novim izazovima, no uvjeren sam da ćemo kao i do sada pokazati svu potrebnu odgovornost i vjerodostojnost u izgradnji zajedničkog europskog doma i zajedničke europske budućnosti, rekao je Leko obraćajući se hrvatskim zastupnicima, brojnim dužnosnicima i visokim stranim gostima. - Članstvo u EU-u potvrda je Hrvatskoj da je dostigla visoke međunarodne standarde kao demokratska država vladavine prava i sloboda, kazao je Leko. Podsjetio je da su prvi i prijelomni korak na tom putu bili prvi slobodni i demokratski višestranački izbori održani u proljeće 1990., nakon čega je konstituiran i prvi demokratski Sabor.

Prisjetivši se najvažnijih događaja iz novije hrvatske povijesti, Leko je rekao da je 2000. Hrvatska okrenula novu stranicu na unutarnjem i vanjskopolitičkom planu te da je započeo i proces pristupanja NATO-u i EU. - Zahvaljujući konsenzusu svih hrvatskih parlamentarnih stranka, obiman posao usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim zakonodavstvom, kao i druge nužne reforme društva, uspješno je obavljen, rekao je Leko, naglasivši iznimno važnu ulogu Hrvatskoga sabora kao 

najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela. - U ovom predstavničkom domu hrvatskih građana donesene su sve najvažnije odluke na europskom putu Hrvatske, istaknuo je.

Leko je iskoristio ovu prigodu kako bi zahvalio svima, i zastupnicima i djelatnicima Sabora "koji su pridonijeli tome da Hrvatska postane punopravna članica EU-a" te svim ostalima koji su pridonijeli uspjehu RH na putu u EU.

Nakon svečanog potpisivanja Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji 9. prosinca 2011. počeo je proces ratifikacije u zemljama članicama EU-a. - U tom procesu jednako smo se veselili svakom činu ratifikacije, od prve u Slovačkoj do posljednje u Njemačkoj. Doživljavali smo to kao prijateljski stisak ruke i pozdrav pred širom otvorenim vratima naše zajedničke obitelji – Europske unije, istaknuo je Leko.

Na kraju obraćanja Leko je zaželio Hrvatskome saboru i hrvatskim građanima i Europskoj uniji dug i sretan put u zajedničkoj boljoj budućnosti.

Po završetku svečane sjednice Sabora u povodu ulaska Hrvatske u EU, predsjednik Josipović dodijelio je Povelju Republike Hrvatske bivšoj premijerki Jadranki Kosor i posthumno bivšem premijeru Ivici Račanu. U Račanovu mandatu Hrvatska je počela pregovore o pristupanju EU, a u vrijeme Jadranke Kosor završila ih je potpisivanjem pristupnog sporazuma. Jadranka Kosor "bila je osoba koja je stisnula gas do daske i učinila da Hrvatska doista svlada sve prepreke koje su još stajale na europskome putu", rekao je Josipović.