Reiner održao govor na Konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije

Luksemburg - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sudjeluje na Konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije, koja se održava u Luksemburgu od 22. do 24. svibnja 2016. godine.

U utorak, drugog dana Konferencije akademik Reiner je govorio o ulozi nacionalnih parlamenata i međuparlamentarne suradnje u okviru Europske unije. Upoznao je kolege predsjednike parlamenata na primjeru doprinosa Hrvatskoga sabora o mogućnostima  jačanja uloge nacionalnih parlamenata u okviru međuparlamentarne suradnje tijekom tri godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Istaknuo je da je Hrvatski sabor prvi nacionalni parlament koji se uključio u postupak donošenja odluka na europskoj razini nakon stupanja na snagu Lisabonskoga ugovora.
 
Istaknuo je aktivno sudjelovanje hrvatskih zastupnika na svim razinama međuparlamentarne suradnje, posebno se osvrnuvši na dobar primjer međuparlamentarne suradnje u okviru  Europskoga semestra.
 
Govoreći o novim inicijativama koje su na raspolaganju nacionalnim parlamentima poput ''zelenog kartona'', predsjednik Reiner pozdravio je do sada postignute rezultate. Izvijestio je da se Hrvatski sabor nedavno pridružio nekim drugim nacionalnim parlamentima u utvrđivanju kršenja načela supsidijarnosti u Prijedlogu direktive o izmjeni Direktive o upućivanju radnika u okviru pružanja usluga. To je treći put od stupanja na snagu Ugovora iz Lisabona da je prikupljen dovoljan broj glasova nacionalnih parlamenata da se nekom prijedlogu zakonodavnoga akta dodijeli žuti karton.
 
Zaključno, osvrnuo se i na važnost suradnje nacionalnih parlamenata i Europskoga parlamenta u nadzoru nad aktivnostima Europola, kao i važnost osnivanja Zajedničke skupine za parlamentarni nadzor kao mehanizma za kontrolu aktivnosti Europola.
 
Na marginama konferencije akademik Željka Reiner je imao bilateralni sastanak s Norbertom Lammertom, predsjednikom Bundestaga Savezne Republike Njemačke.

Na sastanku su zaključili da su politički bilateralni odnosi dviju država sve jači te da je Njemačka najvažniji hrvatski gospodarski partner a i da najviše turista dolazi baš iz Njemačke. Istaknuta je i važnost brojnih Hrvata koji žive u Njemačkoj i predstavljaju most prijateljstva između dvije zemlje. Založili su se i za jačanje parlamentarne suradnje. Akademik Reiner je naglasio da Hrvatska podupire Europski put svojih susjeda osobito Bosne i Hercegovine i Srbije te da im nastoji pomoći da usvoje Europske stečevine.

Predsjednik Bundestaga Savezne Republike Njemačke sa zadovoljstvom je priopćio kako u njemačkome parlamentu postoji velik interes za Hrvatsku te želja za jačanje njezina pozicioniranja i utjecaja u  Europskoj uniji. Naglasio je važnost intenzivne suradnje na specifičnim područjima gdje susreti parlamentaraca uvelike mogu pridonijeti. Što se tiče mogučnosti ulaska u Europsku uniju Hrvatskoj susjednih zemalja predsjednik Lammert je rekao da će one prije pristupanja Uniji obvezatno morati ispuniti sve uvjete koje je morala ispuniti i Hrvatska bez ikakvih ''popusta''.

Autor: Ured predsjednika Sabora