Predsjednik Sabora Boris Šprem primio francuskog veleposlanika Jérômea Pasquiera

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u nastupni posjet veleposlanika Francuske Republike Jérômea Pasquiera koji mu je izrazio uvjerenje da će ratifikacija hrvatskog Ugovora o pristupanju u Francuskoj proći bez problema.

Dvojica su se dužnosnika suglasili da su odnosi Hrvatske i Francuske izvrsni na svim područjima. Predsjednik Sabora je francuskom veleposlaniku zahvalio na podršci Francuske ulasku Hrvatske u Europsku uniju te je izrazio zadovoljstvo što je francuska Nacionalna skupština 18. prosinca prošle godine usvojila Europsku rezoluciju o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji kojom se izražava podrška hrvatskom članstvu u EU 1. srpnja 2013. godine. Iskazao je i nadu da će se dobra gospodarska suradnja nastaviti razvijati i rasti te je pozdravio najavljeni posjet francuskih gospodarstvenika u Hrvatsku u svibnju ove godine u organizaciji francuske udruge poslodavaca MEDEF International. „U Hrvatskoj je u zadnjih 20 godina bilo oko 26 milijardi eura stranih investicija, ali nismo zadovoljni strukturom ulaganja jer je svega 20 posto bilo uloženo u proizvodnju“, naglasio je predsjednik Šprem. „Francuzi su već ranije shvatili važnost ulaganja u industriju i proizvodnju i u tome vidim dobar temelj za buduću gospodarsku suradnju“, rekao je predsjednik Sabora.

Čestitavši još jednom na pozitivnom ishodu hrvatskog referenduma za članstvo u EU, veleposlanik Pasquier je kazao kako „ne očekuje teškoće u ratifikaciji Ugovora u pristupanju“ od strane Francuske. „Hrvatska je dobro pripremljena. Točno je da smo od vas zahtijevali više nego od drugih zemalja, ali ne očekujemo probleme u procesu monitoringa“, ocijenio je i ponudio Hrvatskoj francusku stručnu pomoć u korištenju europskih fondova. Predsjednika Sabora francuski je veleposlanik izvijestio o pripremama za Festival hrvatske kulture u Francuskoj 2012. u sklopu kojega se Hrvatska ne bi predstavila samo s turističkog aspekta, nego i na kulturnom planu. Potvrdio je da postoji interes francuskih gospodarstvenika za daljnja ulaganja u Hrvatskoj, u prvom redu u Zračnu luku Zagreb.

Autor: Ured predsjednika Sabora