Zdravko Tomac primio veleposlanika Grčke Dimitrisa Vidourisa

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac primio je u radni posjet veleposlanika Grčke u Republici Hrvatskoj Dimitrisa Vidourisa. 

Vidouris je hrvatski zahtjev za prijem u punopravno članstvo EU-a ocijenio značajnim poglavljem hrvatske vanjske politike, dodavši da je Grčka posebno usredotočena na Hrvatsku kao zemlju regije koja daje pozitivan primjer integracijskih procesa. Od RH očekuje blisku suradnju na zakonodavnoj i izvršnoj razini, te je napomenuo da je nedavno predani zahtjev instrument pomoću kojeg RH može dokazati da je napredovala na praktičnoj razini. 

Tomac je zahvalio na dosadašnjoj pomoći Grčke u procesu približavanja Hrvatske EU-u te istaknuo da Hrvatska želi jačati mediteransku komponentu u kojoj se nalazi i Grčka. Podsjetio je kako je na zadnjem sastanku OESS-a u Madridu osnovan Mediteranski forum. Izrazio je želju za većom aktivnošću Jadransko-jonske inicijative i za skorijim završetkom Jadransko-jonske autoceste. Podsjetio je da je Grčka kao zemlja jugoistočne Europe već 22 godine članica EU-a i sada predsjeda tom organizacijom pa očekuje da će biti oslonac svim zemljama jugoistočne Europe. Smatra da je značajan programski prioritet Grčke iniciranje proširenja EU-a. Također je ukazao na strahove vezane uz shvaćanje Hrvatske kao zemlje Zapadnog Balkana, koja može ispuniti sve zadane uvjete, no uvijek ju se stavlja u ”ladicu” gdje bi dijelila sudbinu preostalih zemalja Zapadnog Balakana. Tomac je naglasio i da Hrvatska podržava stavove zemalja članica EU-a oko prevladavanja krize u Iraku.

Veleposlanik Vidouris je ponovio riječi svojih sunarodnjaka, premijera i ministra vanjskih poslova, da će se svaka zemlja kandidat za EU procjenjivati prema vlastitim zaslugama te naglasio da je Grčka zainteresirana za suradnju s Republikom Hrvatskom u održavanju stabilizacije u regiji, dodavši da je zahtjev za članstvo sam po sebi poboljšao situaciju Hrvatske  kao zemlje koja najbrže može ispuniti uvjete za ulazak u EU.

Rekao je i da je potrebno ispuniti uvjete zadane sporazumom iz Kopenhagena i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju te da slučaj Gotovina i Bobetko mogu imati negativan učinak na proces približavanja Hrvatske Europskoj uniji. Sljedeći je korak u procesu približavanja EU-a izvještaj Europske komisije o RH koji će uslijediti krajem ožujka. 

Autor: Služba za odnose s javnošću