Zdravko Tomac primio otpravnika poslova u veleposlanstvu Egipta Saida Hindama

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac primio je u radni posjet otpravnika poslova u Veleposlanstvu Arapske Republike Egipta u Republici Hrvatskoj Saida Hindama.

U srdačnom razgovoru razmijenjeni su pozivi za međusobne posjete pri čemu je saborski Odbor za vanjsku politiku primio službeni poziv egipatskog parlamenta za posjet u svibnju ove godine.

Egipat svesrdno podupire napore koje Hrvatska ulaže u integracijske procese u NATO-a i EU-a te podupire aktivnu ulogu koju zauzima u Mediteranskom forumu. U razgovorima je istaknuta značajna uloga koju mediteranske zemlje imaju u sadašnjem trenutku iračke krize.

Sugovornici su bili suglasni da je proces razoružanja Iraka počeo, da ga treba provesti do kraja, ali valja dati više vremena da se to učini mirnim putem. Tomac je naglasio da treba ustrajati na svjetskom poretku u kojemu nitko nema pravo odlučivati o ratu i miru bez mjerodavnih odluka Ujedinjenih naroda. Valja uložiti sve napore da se pokuša sačuvati mir, a sve zemlje Mediterana pozvane su da odigraju važnu ulogu stupova stabilnosti i glasova razuma protiv ratne opcije.

Međusobni odnosi Egipta i Hrvatske su dobri, ali mogu se unaprijediti, istaknuo je Tomac, kako na multilateralnoj razini, unutar kruga mediteranskih zemalja, tako i na bilateralnoj, gdje trebaju jačati gospodarski odnosi.

Autor: Služba za odnose s javnošću