Zdravko Tomac primio izaslanstvo australskog federalnog parlamenta

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Zdravko Tomac s članovima Hrvatsko-australske parlamentarne skupine prijateljstva, primilo je u radni posjet izaslanstvo zajedničkog Odbora za vanjske poslove, obranu i trgovinu australskog federalnog parlamenta koje je predvodio Bruce Baird, predsjednik toga odbora.  

Zdravko Tomac izrazio je srdačnu dobrodošlicu australskoj delegaciji, napomenuvši da će predsjednik hrvatskog parlamenta uskoro posjetiti prijateljsku Australiju, kao gost predsjednika australskog parlamenta. Suradnja Hrvatske i Australije značajna je već samom činjenicom da u Australiji postoji brojna i jaka hrvatska zajednica. Baird rekao je da australsko društvo odaje priznanje koje je Hrvatska postigla na gospodarskom planu među tranzicijskim zemljama, posebice stoga što iza sebe ima iskustvo minulog rata. Zastupnik i član australskog izaslanstva Davied Jull izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je australsko-hrvatska grupa prijateljstva vrlo jaka u Canberri.

Australsko izaslanstvo zanimao je položaj srednje klase u Hrvatskoj, je li ojačana njena pozicija, a time i poboljšan njen standard i način života, a sve u kontekstu razvoja trgovine između dviju država.

Zlatko Mateša odgovorio je da je Hrvatska, čak i u bivšoj Jugoslaviji, imala vrlo razvijenu srednju klasu, razvijeno malo i srednje poduzetništvo, turizam i otvorene komunikacije. Istaknuo je da je zbog rata standard te srednje klase nešto pao, kao i BDP, ali u zadnje vrijeme primjetan je rast standarda, što se ogleda i u broju prodanih novih vozila, 300 tisuća kuća za odmor na Jadranu i unutrašnjosti, te brojkom od 120 tisuća ljudi koji rade u sektoru poduzetništva. U gospodarskom smislu srednja klasa ima sve veću ulogu, zaključio je Mateša.

Ivo Škrabalo, predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju izjavio je da Hrvatska puno očekuje od srednje klase i malog poduzetništva, hrvatska Vlada stimulira taj razvoj, pa tako imamo Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo. Tonči Žuvela, predsjednik Odbora za proračun i financije ustvrdio je da je potrošnja u Hrvatskoj značajna, a tome dobrim dijelom pridonosi bankarski sektor, koji je izuzetno stabilan i daje podršku toj potrošnji. 

Australsko izaslanstvo zanimala je i hrvatska kandidatura za članstvo u EU, a s njom povezana pitanja reforme pravosuđa, povratka izbjeglica, te suradnje Hrvatske sa Haaškim sudom. 

Mirjana Ferić-Vac, članiva hrvatsko-australske skupine prijateljstva, istaknula je da je ova vlast preuzela na sebe obvezu reforme pravosuđa, što je dugotrajan proces, ali s već vidljivim znacima poboljšanja. Izjavila je da smo sve više izloženi kao zemlja i ilegalnim tranzitnim migracijama, što stavlja nov zadatak pred naše sudstvo, pravosudne organe, kao i policiju. Kada je u pitanju suradnja sa sudom u Haagu, Hrvatska zna koje su njene obveze, i njih izvršava. Po pitanju povratka izbjeglica, Mirjana Ferić-Vac naglasila je da je Hrvatska uspješno riješila 98 tisuća povrata građana srpske nacionalnosti koji se iz Srbije i Crne Gore vraćaju u RH. Istaknula je da je Hrvatskoj u interesu da se svi građani koji se žele vratiti u Hrvatsku vrate, što traži ogromna financijska sredstva, koja najvećim dijelom daje sama Hrvatska. 

Bruce Baird pitao je koja su glavna područja infrastrukture na kojima Hrvatska radi i želi surađivati sa Australijom. Odgovor je dao akademik Ivo Šlaus rekavši da je vrlo značajno pitanje suradnje na planu obrazovanja, posebice onog visokoškolskog, pri čemu je istaknuo problem nedostatka tih kadrova u Hrvatskoj.

Bruce Baird obećao je suradnju na tom planu. Zaključno je čestitao Hrvatskoj na svemu što je postigla, posebice na planu gospodarstva, izrazivši uvjerenje da je suradnja moguća i dobrodošla kako na planu trgovine i ulaganja, tako i obrazovanja, zdravstva te informacijskih znanosti i visoke tehnologije.

Autor: Služba za odnose s javnošću