Zdravko Tomac primio dužnosnicu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Josette Durrieu

Zagreb - Josette Durrieu, predsjednica Monitoring odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe posjetila je Hrvatski sabor. Zanimalo ju je stanje slobode medija, povratak prognanika i izbjeglica i lokalna i regionalna upravi i samoupravi.

Zdravko Tomac, potpredsjednik Sabora, rekao je kako je cilj Hrvatske da se 2007. nađe u EU-u, na što je Durrieu odgovorila da se Hrvatska još ne spominje uz Bugarsku i Rumunjsku koje će ući u drugom krugu primanja novih članica. Tomac je govorio o napretku u gospodarstvu, zakonodavstvu, kao i o povratku 98 000 izbjeglih Srba u Hrvatsku. Istaknuo je velik problem nemogućnosti povratka prognanih Hrvata u Republiku Srpsku. 

Što se tiče medija naglasio je da u Hrvatskoj postoji velika sloboda medija. Informirao je gošću o novom Vijeću HRTV u kojem će biti profesionalne, nestranačke osobe. Josette Durrieu je to komentirala kao originalno rješenje koje će biti dobro ukoliko Vijeće izmakne utjecaju politike.

Mirjana Ferić Vac, voditeljica saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini VE govorila je o djelovanju izaslanstva, medijima i povratku izbjeglica i prognanika. Članovi izaslanstva su dali informaciju o lokalnoj upravi i županijama i uvođenju statističke regionalizacije. Naglašeno je opredjeljenje svih političkih stranaka i velike većine građana za članstvo u EU-u.

Josette Durrieu je konstatirala kako je Hrvatska ostvarila velik demokratski napredak i da joj treba dati potporu da prva u regiji uđe u EU, a da je za probleme povratka izbjeglica zaslužila financijsku pomoć.

Nakon razgovora s potpredsjednikom Hrvatskoga sabora i predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Zdravkom Tomcem te sa saborskim Izaslanstvom u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, predsjednica Monitoring odbora Josette Durrieu razgovarala je s predsjednicima klubova zastupnika vladajuće koalicije, predsjednicima klubova zastupnika oporbenih stranaka te s članovima Kluba zastupnika nacionalnih manjina. 

Zanimala ju je struktura i odnosi u vladajućoj koaliciji; njen odnos s opozicijom; manjinsko pitanje i sustav predstavljanja manjina u parlamentu; Zakon o HRT-u te uloga Programskog vijeća HRT-a i odabir njegovih članova; zatim pitanje decentralizacije; vlasništva i povrata imovine, suradnje sa Haaškim sudom i kandidature Hrvatske za članstvo u EU-u.

Milanka Opačić, potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a, Mario Livaja u ime Kluba zastupnika Liberalne stranke, Ivo Škrabalo, predsjednik Kluba zastupnika LIBRE, Luka Trconić, predsjednik Kluba zastupnika HSS-a te Vesna Pusić, predsjednica Kluba zastupnika HNS-PGS-SBHS-a, upoznali su Durieu sa stanjem na spomenutim područjima.

Predstavnici oporbenih klubova zastupnika naveli su da ne dvoje oko ulaska RH u euroatlantske integracije "jer ulazak u Europsku uniju za Hrvatsku znači osamostaljenje i odlazak s Balkana". Kad je riječ o preostalim neispunjenim obvezama prema Vijeću Europe, kao glavnim pitanjima izvjestiteljice, naveli su kao zakonodavni i politički napredak u poimanju demokratskih principa u Hrvatskoj, usvajanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kojim se omogućuje da predstavnici manjina budu zastupljeni u Saboru s 5 do 8 zastupnika. Oporba drži da je pitanje povrata imovine ograničeno teškim ekonomskim trenutkom u Hrvatskoj, a kad je riječ o suradnji s Haškim sudom, treba je temeljiti na partnerskoj osnovi. Što se tiče decentralizacije vlasti, smatraju da je učinjen disbalans između potrebnih financijskih sredstava i zakonske ovlasti lokalne uprave i samouprave. 

Predstavnici manjina u parlamentu zadovoljni su prihvaćenim Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, no nisu zadovoljni što izbornim zakonom nije omogućena pozitivna diskriminacija manjina. Naveli su da će Vlada ovih dana raspisati dopunske izbore na lokalnoj razini, a u svibnju će biti raspisani izbori za Vijeće nacionalnih manjina. 

Durrieu izrazila je žaljenje što na sastanku, uz predstavnike talijanske te češke i slovačke nacionalne manjine, nije bio predstavnik srpske nacionalne manjine, na kojeg bi se odnosila glavnina njzinih pitanja.

Autor: Služba za odnose s javnošću