Vladimir Šeks održao sastanak sa šefom Delegacije Europske unije u RH Paulom Vandorenom

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks održao je sastanak sa šefom Delegacije Europske unije u RH Paulom Vandorenom.

Središnja tema razgovora bile su ustavne promjene, posebno s obzirom na završnu fazu pregovora za pristupanje Europskoj uniji. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks izvijestio je gosta o tijeku postupka za promjenu Ustava RH te napomenuo da su u saborskoj proceduri prvi put dva prijedloga – vladajuće koalicije i oporbe koje usuglašava paritetna radna skupina zastupnika. Dosad je usuglašeno 95 posto rješenja, u prvom redu ona ustavna pitanja koja proizlaze iz pojedinih poglavlja pregovora s Europskom unijom. Izmjene Ustava koje proizlaze iz pregovaračkog procesa odnose sa na poglavlja 17 - Ekonomska i monetarna politika, 23 - Pravosuđe i temeljna prava i poglavlje 24 - Pravda, sloboda i sigurnost. Dakle, postignut je konsenzus oko neovisnog statusa Hrvatske narodne banke, promjena koje će državljanima EU koji borave u Hrvatskoj omogućiti da sudjeluju na izborima za Europski parlament i na lokalnim izborima, oko potrebe jačanja neovisnosti, nepristranosti i profesionalnosti sudbene vlasti, itd. Promjene Ustava trebale bi osigurati i učinkovitu primjenu instituta Europskog uhidbenog naloga.

Horizontalne izmjene Ustava odnose se na modalitete pristupanja i funkcioniranja Hrvatske unutar EU, a obuhvaćaju: utvrđivanje ustavne osnove za pristupanje, prijenos dijela ustavnih ovlasti i sudjelovanje u institucijama EU, utvrđivanje pravne snage te izravnog učinka i primjene prava EU, uređenje odnosa između zakonodavne, sudbene i izvršne vlasti, modaliteti referenduma o pristupanju te položaj državljana EU u Republici Hrvatskoj. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks izrazio je uvjerenje da će procedura izmjene Ustava biti okončana do kraja ožujka.

Šef Delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren zahvalio je na iscrpnom objašnjenju, rekavši kako su ovim izmjenama iznimno dobro predviđene potrebe koje proizlaze iz procesa pristupanja. Izrazio je nadu da će pregovori biti zaključeni do kraja ove godine, te je predložio nastavak suradnje na ovim pitanjima. Sugovornici su upozorili na potrebu još aktivnijeg informiranja hrvatskih građana o pristupanju Europskoj uniji te formiranja i izobrazbe kvalitetnog tima ljudi koji će znati iskoristiti sredstva iz EU fondova namijenjena Hrvatskoj.

Autor: Služba za odnose s javnošću