Vesna Pusić razgovarala s članom Odbora Bundestaga za pitanja Europske unije Manuelom Sarrazinom

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić razgovarala je s članom Odbora Bundestaga za pitanja Europske unije Manuelom Sarrazinom. 

Upoznavši gosta s radom Nacionalnog odbora, Vena Pusić istaknula je da njegovu ulogu u parlamentarnom nadzoru nad pristupnim pregovorima i aktivnije uključivanje parlamenta u proces pristupanja EU. Govoreći o pregovorima, zaključila je da bi oni mogli biti zaključeni do kraja ove godine. Prošli tjedan održana je sjednica Nacionalnog odbora o preostalim koracima koje Hrvatska treba poduzeti, a na kojoj su, uz premijerku Kosor, sudjelovali i predstavnici Vlade te pregovarači za pojedina poglavlja, dodala je Vesna Pusić. Sugovornici su se u razgovoru posebno osvrnuli na poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje. Zastupnika u njemačkom Bundestagu Manuela Sarrazina zanimala je reforma pravosuđa i drugi krug privatizacije brodogradilišta. Vesna Pusić rekla je da su u području reforme pravosuđa kriteriji Hrvatske čak veći od zahtjeva Europske unije. Pozdravila je novi paket zakona o jasno preciziranim uvjetima za pristupanje sudačkoj dužnosti i program obrazovanja, koji je usvojen krajem prošle godine u Saboru. 

Član Odbora Bundestaga za pitanja Europske unije Manuel Sarrazin predstavio je rad svog Odbora i njegovu ulogu u procesu ratifikacije pristupnih ugovora s EU. Jedna od tema razgovora bila je i zaštita okoliša. Vesna Pusić rekla je da se zalaže za proaktivniju politiku na tom području koja bi išla u smjeru očuvanja okoliša ali i razvoja novih tehnologija. 

Njemački veleposlanik u RH Bernd Fischer uputio je Vesni Pusić poziv za sudjelovanje na hrvatsko-njemačkom gospodarskom forumu. Forum će biti organiziran u lipnju ove godine u Zagrebu, a središnja tema su mogućnosti produbljivanja gospodarskih odnosa dviju država. 

Autor: Služba za odnose s javnošću