Ukrajinski ministar rada i socijalne politike Papijev posjetio Hrvatski sabor

Zagreb - Hrvatski sabor posjetio je ministar rada i socijalne politike Ukrajine Mikhajlo Papijev, s članovima izaslanstva. Primio ga je potpredsjednik Sabora Mato Arlović te predsjednica saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo Snježana Biga-Friganović, s članovima Odbora.

Na sastanku su razmijenjena iskustva u vezi s mirovinskom reformom kao i upoznavanje s pristupom tom problemu kroz zakonodavnu djelatnost te s problemima u fazi praktične primjene mirovinskih zakona.

Također su ih zanimali kriteriji prema kojima je izabran sustav mirovinskog osiguranja, koji je model korišten pri njegovom izboru i kakve su zakonske posljedice. 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora objasnio je u kratkim crtama na koji način funkcionira hrvatski mirovinski sistem uz obrazloženje da je upravo u proceduri zakon koji bi regulirao treći stup mirovinskog osiguranja.

Biga-Friganović naglasila je da je Hrvatska nakon brojnih izmjena mirovinskih zakona u posljednjih 10 godina napustila sustav solidarnosti koji zbog nepovoljnog omjera radno aktivnog i uzdržavanog stanovništva više nije mogao opstati.

Autor: Služba za odnose s javnošću