Predsjednik Sabora Josip Leko primio u službeni posjet predsjednika turske Velike narodne skupštine Cemila Çiçeka

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Cemila Çiçeka koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

Hrvatska i Turska već više od 20 godina njeguju prijateljske odnose i intenzivnu političku suradnju sa značajnim uspjesima na gospodarskom planu, kazao je predsjednik Sabora te izrazio podršku nastavku suradnje dviju država na svim područjima. Istaknuo je kako Hrvatska želi Turskoj biti most za Europsku uniju kao što je i Turska važna poveznica između Istoka i Zapada i različitih kultura. Hrvatska je zainteresirana za mir na području jugoistočne Europe, a Turska tu ima dobar utjecaj, ocijenio je predsjednik Sabora Leko. Izrazio je i želju da Turska nastavi ulagati u Hrvatsku te se zauzeo za još tješnju suradnju parlamenata.

Predsjednik turske Velike narodne skupštine Cemil Çiçek bio je suglasan u pozitivnoj ocjeni bilateralnih odnosa i suradnji dviju država koja pridonosi miru u regiji i rješavanju problema. Susreti parlamentaraca i razmjena mišljenja koriste našoj bilateralnoj suradnji, kazao je predsjednik turskog parlamenta i pozvao predsjednika Sabora da što prije dođe u službeni posjet Turskoj, što je predsjednik Sabora i prihvatio. Predsjednik Çiçek istaknuo je zajedničku odgovornost koju Hrvatska i Turska dijele u okviru NATO-a te važnost skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, što, prema njegovoj ocjeni, daje novu dimenziju bilateralnim odnosima. Predsjednik Velike narodne skupštine Çiçek izrazio je interes turske strane za unapređenje gospodarskih odnosa, a prepreku tome vidi u viznom režimu Europske unije prema Turskoj.

Autor: Ured predsjednika Sabora