Predsjednik Sabora Josip Leko primio marokanskog ministra vanjskih poslova i suradnje El Otmanija

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je ministra vanjskih poslova i suradnje Kraljevine Maroka Saada dinea El Otmanija.

Između Hrvatske i Maroka nema otvorenih pitanja i to je dobra osnova za razvoj bilateralnih odnosa, kazao je predsjednik Sabora. Dodao je kako je Hrvatska zainteresirana za suradnju s Marokom na političkom, gospodarskom i parlamentarnom planu. Smatra da bi razmjena političkih iskustava s Marokom Hrvatskoj pomogla da bolje razumije procese na Mediteranu, a Hrvatska bi Maroku mogla prenositi svoja iskustva iz procesa pristupanja i članstva u EU-u.

Marokanski ministar vanjskih poslova i suradnje kazao je kako Maroko ima čvrstu volju za konsolidaciju i poboljšanje odnosa dviju zemalja. Političku suradnju ocijenio je izvrsnom te dodao kako dvije zemlje imaju vrlo bliske stavove o regionalnim i međunarodnim pitanjima te se suglasio kako je to dobra osnova za poboljšanje odnosa na gospodarskom, parlamentarnom i drugim područjima. Čestitavši Hrvatskoj na pristupanju Europskoj uniji, izrazio je nadu da će to poboljšati odnose Hrvatske i Maroka.

Marokanski je ministar podržao jačanje parlamentarne suradnje u cilju povezivanja naroda i predstavnika naroda što je, prema njegovu mišljenju, čak i važnije od odnosa među vladama koje se stalno mijenjaju. U vezi s time najavio je da će u marokanskom parlamentu uskoro biti osnovana skupina prijateljstva.

Autor: Ured predsjednika Sabora