Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić u Dohi razgovarao o jačanju gospodarske suradnje

Doha - Katar želi surađivati s Hrvatskom na svim područjima, posebice u gospodarskim projektima, kazao je u Dohi predsjedniku Hrvatskoga sabora Luki Bebiću ministar za vakufska i vjerska pitanja Države Katara Ahmad Abdulah Al-Mari. 

"Naše ministarstvo spremno je i želi surađivati s Hrvatskom", rekao je katarski ministar tijekom razgovora s hrvatskim izaslanstvom. "Hrvatska želi tješnju suradnju s ovim dijelom svijeta", istaknuo je Bebić te dodao da upravo s tim ciljem hrvatska vlada razmatra mogućnosti otvaranja svog veleposlanstva u jednoj od zemalja Perzijskog zaljeva, a moguće je da to veleposlanstvo bude u Kataru. Hrvatska zasad Katar pokriva preko svog veleposlanstva u Egiptu.

Katarski ministar je kazao da je katarski emir šeik Hamad Bin Kalifa Al-Tani tijekom prošlogodišnjeg posjeta Hrvatskoj obećao donirati pet milijuna eura za izgradnju Islamskog centra i džamije u Rijeci. Izgradnja tog centra trebala bi ukupno stajati oko osam milijuna eura, a centar bi trebao biti gotov u roku dvije godine.Tijekom boravka saborskog izaslanstva u Dohi, hrvatski veleposlanik u Kairu Dražen Margeta potpisao je s predstavnicima katarske vlade Memorandum o suglasnosti o turističkoj suradnji i Zapisnik o razmjeni isprava o ratifikaciji Sporazuma o zračnom prometu. Taj bi sporazum trebao olakšati dolazak katarskih turista i poslovnih ljudi u Hrvatsku.

O jačanju svekolikih odnosa između Hrvatske i Katara bilo je riječi i tijekom sastanaka predsjednika Sabora s katarskim premijerom i ministrom vanjskih poslova šeikom Hamadom Bin Jasimom Bin Jabrom Al-Tanijem te s ministrom za komunalne poslove i urbanizam, šeikom Abdulom Rahmanom Bin Kalifom Bin Abdulom Azizom Al-Tanijem. Na sastanku s ministrom za komunalne poslove i urbanizam govorilo se i o daljnjim mogućnostima za poslove hrvatskih tvrtki u Kataru. Istaknut je dobar primjer splitske tvrtke Konstruktor, koja u Dohi gradi veliko gradsko raskrižje na sjecištu glavnih prometnica. Taj projekt, koji bi trebao biti gotovo ove godine vrijedan je 170 milijuna dolara. Bebić je u ponedjeljak obišao gradilište Konstruktora te se sastao s predstavnicima tvrtke u Dohi.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina