Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se s predsjednikom mađarskog parlamenta Belom Katonom

Budafa - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se s predsjednikom mađarske Narodne skupštine Belom Katonom s kojim je tijekom radnog sastanka razgovarao o pitanjima od zajedničkog interesa za dvije zemlje.

"To je tradicionalni susret koji se održava dva puta godišnje u pograničnom području, ili na hrvatskoj ili na mađarskoj strani, a na kojem razgovaramo o pitanjima od zajedničkog interesa", rekao je Bebić u telefonskoj izjavi za Hinu.

Bebić i Katona razgovarali su o mogućnostima daljnje suradnje te o projektima od zajedničkog interesa s područja prometa, infrastrukture, energetike i vodnog gospodarstva, a bilo je riječi i o tome kako koristiti europske fondove radi unapređenja te suradnje.

"Naše mađarske prijatelje naročito zanima dinamika pregovora s EU, odnosno kada ćemo završiti pregovore nakon što smo prihvatili arbitražni sporazum sa Slovenijom", rekao je Bebić dodajući da su također razgovarali o očekivanjima u Hrvatskoj i Mađarskoj, a posebice u dvama parlamentima, nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora.

Katona je prenio Bebiću riječi glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena, koji je nedavno boravio u posjetu Mađarskoj, a koji je kazao da sigurnost Europe neće biti potpuna bez država jugoistočne Europe.

Razgovarajući o Afganistanu, Katona i Bebić zaključili su da se stanje u toj zemlji ne može riješiti isključivo vojnim putem.

Sastanak dvojice predsjednika parlamenata održao se u rezidenciji Lovačka kuća u Budafi, nedaleko od graničnog prijelaza Goričan-Letenye.

Autor: Hina