Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio veleposlanicu Australije Tracy Reid u oproštajni posjet

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u oproštajni posjet veleposlanicu Australije u Republici Hrvatskoj Tracy Reid kojoj je zahvalio na doprinosu unapređenju bilateralnih odnosa.

Predsjednik Sabora je u tom kontekstu posebno istaknuo važnost liberalizacije viznog režima za ukupne odnose Hrvatske i Australije koje, među ostalim, povezuje i velika hrvatska iseljenička zajednica. Izrazio je optimistička očekivanja u vezi sa zaključenjem ugovora o zdravstvenoj zaštiti bez obzira na razlike u zdravstvenim sustavima dviju zemalja. Isto tako izrazio je i zadovoljstvo povećanjem broja australskih turista u Hrvatskoj te je kazao kako bi Hrvatska pozdravila i snažnija ulaganja australskih gospodarstvenika, osobito na području turizma.

Veleposlanica Reid je istaknula važnu ulogu koju Hrvatska, nakon članstva u NATO-u te kao zemlja kandidatkinja za ulazak u EU, ima u Europi i posebice u pitanjima međunarodne sigurnosti. U vezi s time je kazala kako je Europska unija najveći australski trgovinski partner, pa i zbog toga Australija prati i podržava hrvatsko članstvo u EU. Izrazila je očekivanje da će u skorije vrijeme hrvatsko parlamentarno izaslanstvo doći u uzvratne posjete Australiji nakon što je u rujnu 2008. godine Hrvatsku posjetio predsjednik australskog Senata John Hogg.

Autor: Ured predsjednika Sabora