Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića s izaslanstvom, koje ovih dana boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Osim o bilateralnim odnosima, koji su obostrano ocijenjeni kao vrlo dobri, dobrosusjedski i prijateljski, predsjednik Sabora Bebić i crnogorski predsjednik Vujanović razgovarali su o pristupanju dviju država Europskoj uniji, članstvu u NATO-u, kao i mogućnostima proširenja suradnje u područjima od obostranog interesa.

Predsjednik Sabora pozdravio je ulazak Crne Gore u Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP) u prosincu ove godine, za što se Hrvatska snažno zauzimala. Crnogorskog je predsjednika izvijestio o tijeku pretpristupnih pregovora Hrvatske s EU, posebice o problemima s kojima se Hrvatska suočava na području poljoprivrede, brodogradnje i pravosuđa.

Crnogorski je predsjednik naglasio važnost međuparlamentarne suradnje u integracijskim procesima te izrazio zadovoljstvo suradnjom crnogorske Skupštine i Hrvatskog sabora u tom pogledu. Izrazio je zahvalnost Crne Gore Hrvatskoj za spremnost da joj pomogne na putu prema EU i NATO-u pružanjem savjeta i prenošenjem vlastitih iskustava. Predsjednika Bebića izvijestio je da je Crna Gora jučer predala odgovore na Upitnik Europske komisije za članstvo u EU. Izrazio je zadovoljstvo što su ukinute vize za državljane Crne Gore koji putuju u zemlje EU ocijenivši to važnim pokazateljem napretka.

Zaključno su se dvojica dužnosnika složila kako je potrebno pojačati suradnju Hrvatske i Crne Gore u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Autor: Ured predsjednika Sabora