Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić primio zastupnika izraelskog parlamenta Moshea Mutza Matalona

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić primio je u službeni posjet zastupnika izraelskog parlamenta – Knesseta i predsjednika Skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael Moshea Mutza Matalona. U pratnji izraelskog zastupnika bio je veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Yosef Amrani, a sastanku je nazočio i predsjednik Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora i voditelj Skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael Goran Marić.

Potpredsjednik Friščić izrazio je zadovoljstvo susretom s izraelskim zastupnikom. "Hrvatska seljačka stranka kao stranka osnovana prije 106 godina kroz svoju je povijest, dokumente i djelovanje imala puno dodirnih točaka s predstavnicima Vašeg naroda koji žive u Republici Hrvatskoj. Mi jedni druge možemo puno bolje razumjeti od nekih drugih koji su morali uložiti puno manje napora da dođu do svoje države, a sada moramo ubrzano činiti ono što su drugi narodi stoljećima gradili na razvoju demokracije i gospodarstva“, rekao je potpredsjednik Friščić. 

Izraelski zastupnik Moshe Mutz Matalon zahvalio je na srdačnom prijemu u Hrvatskoj i Hrvatskom saboru. Istaknuo je da ovo nije njegov prvi posjet Hrvatskoj, koju je posjetio prije nekoliko godina kao predsjednik organizacije invalida – ratnih veterana. Naglasio je da Izrael i Knesset smatraju Hrvatsku jednim od najvećih prijatelja u Europi. "Smatram da naše države imaju jak potencijal za stvaranje vrlo dobrih odnosa, od onih političkih, gospodarskih, financijskih pa sve do plana zajedničke borbe protiv međunarodnog terorizma", rekao je. Istaknuo je da političari moraju otvoriti vrata gospodarskoj suradnji, omogućiti povezivanje poslovnih ljudi te stvoriti uvjete za ulaganja, na planu financijskih usluga, infrastrukture, tehnologije, turizma.

Potpredsjednik Friščić istaknuo je da je cilj Hrvatske ispunjavanje svih uvjeta kako bi ove godine mogla zaključiti proces pregovora s Europskom unijom i 2012. godine ući u punopravno članstvo Unije. Dodao je da Hrvatska svojom zadaćom smatra i pomaganje ostalih država regije na njihovom putu prema europskim integracijama sa željom da se čitava regija Zapadnog Balkana europeizira i priključi Uniji. "Kada uđete, očekujemo da ćete biti naši veleposlanici tamo", rekao je izraelski zastupnik Matalona. I izraelski veleposlanik istaknuo je želju, ali i odlučnost da Hrvatska i Izrael učine dodatne napore, ukinu možebitne administrativne barijere i potaknu poslovne veze i razvoj gospodarskih odnosa. Prvenstveno se to odnosi na suradnju i razmjenu iskustava u području poljoprivredne proizvodnje, prehrambene tehnologije i sustavu navodnjavanja, kao i drugim sektorima, onom turističkom, financijskih usluga i drugo.

Autor: Služba za odnose s javnošću