Neven Mimica primio čileanskog veleposlanika Sepúlvedu

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj skupine prijateljstva Hrvatska – Čile Neven Mimica primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Čile u Republici Hrvatskoj Alberta Sepúlvedu.

Čileanski veleposlanik uvodno je istaknuo da je Čile prva zemlja Latinske Amerike koja je priznala Republiku Hrvatsku, a danas podupire ubrzano hrvatsko pristupanje u punopravno članstvo Europske unije, s kojom Republika Čile ima mnogostruko definirane odnose pa će se članstvom Hrvatske u Uniji omogućiti značajnija suradnja Čilea i Hrvatske.

Obostrano je ocijenjeno da su bilateralni odnosi dobri, ali da treba pojačati gospodarsku suradnju i trgovinsku razmjenu koja je na neprimjereno maloj razini s obzirom na potencijale. Potrebno je i ugovorno potaknuti trgovinske odnose i usmjeriti investicije čileanskih gospodarstvenika. Dvije zemlje povezuje i brojna hrvatska iseljenička zajednica koja može biti odličan inicijator gospodarske i svake druge bilateralne promocije i suradnje. Čileanski veleposlanik vrlo biranim riječima opisao je hrvatsku zajednicu u Čileu koja zauzima vrlo važno mjesto kako u političkom, tako i u kulturnom i svakom drugom području života Čilea. Iznio je podatak da se procjenjuje da čak tristo tisuća stanovnika te zemlje svoje korijene vuku iz Hrvatske, posebice Dalmacije i otoka Brača. Većina njih već su pripadnici pete i šeste generacije potomaka prvih hrvatskih doseljenika koji su mahom početkom dvadesetog stoljeća naseljavali tu zemlju.

Iako su čileanska investiranja najbrojnija na tlu Latinske Amerike, što je prirodno zbog jezika i srodnosti kultura, postoji otvoren interes da se pokušaju naći veće mogućnosti za ulaganje u Hrvatsku, posebice nakon definiranja pravnog okvira. Čileanski izvoznici su orijentirani i na druga tržišta, poput Europe, Azije i Sjedinjenih Američkih Država. Glavne europske luke u koje ulaze čileanski proizvodi su njemačke i nizozemske, pa se i tu otvara mogućnost za povezivanje gospodarstva Hrvatske i Čilea.

Autor: Služba za odnose s javnošću