Marija Lugarić, Mirela Holy i Daniel Mondekar primili predsjednika Saveznog vijeća austrijskog Parlamenta Erwina Preinera

Zagreb - Predstavnici Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru Marija Lugarić, Mirela Holly i Daniel Mondekar primili su predsjednika Saveznog vijeća Parlamenta Republike Austrije Erwina Preinera.

Uvodno je gostima iz Austrije Marija Lugarić predstavila sastav aktualnog saziva Hrvatskoga sabora, istaknuvši da SDP ima 56 zastupnika. Posljednji parlamentarni izbori bili su u studenome 2007. godine i ovo je najveći broj zastupnika koje je SDP imao do sada, dodala je Lugarić. SDP surađuje sa svim parlamentarnim strankama posebice na važnim razvojnim područjima te ima partnerski odnos s vladajućom koalicijom zbog odgovornosti za državu, istaknula je Marija Lugarić.

Razgovaralo se i o klimatskim promjenama u kontekstu otvorene Međunarodne konferencije UN-a posvećene borbi protiv klimatskih promjena u Kopenhagenu. Mirelu Holy zanimala su stajališta Austrije o klimatskim promjenama globalnih razmjera. Predsjednik Saveznog vijeća austrijskog Parlamenta Preiner kazao je da Austrija podupire „stajališta Kopenhagena“ i obvezat će se na potpisivanje Sporazuma iz Kopenhagena. Austrija je prepoznala razvojne potencijale na području alternativnih izvora energije i na tome intenzivno radi, istaknuo je predsjednik Preiner.

Sugovornici su u nastavku razgovarali o jačanju parlamentarne diplomacije dviju zemalja. Daniel Mondekar također se zalaže za produbljivanje suradnje Austrije i Hrvatske, posebice na području znanosti, obrazovanja i naprednih tehnologija. U završnom djelu sastanka Marija Lugarić zahvalila je na sveukupnoj dosadašnjoj potpori Republike Austrije Hrvatskoj.

Autor: Služba za odnose s javnošću