Izaslanstvo Parlamentarne skupštine OESS-a posjetilo Sabor

Zagreb - Hrvatski sabor posjetilo je izaslanstvo Parlamentarne skupštine OESS-a na čelu s Ritom Süssmuth, potpredsjednicom Skupštine.

Najprije su razgovarali sa Zdravkom Tomcem, potpredsjednikom Sabora i članovima izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a. Tomac ih je informirao o tome što Hrvatska poduzima da bi individualno ušla u EU, kao i sa stanjem u regiji. Istaknuo je da je Hrvatska sada u stanju sama rješavati svoje probleme i da bi rad misije OESS-a u Hrvatskoj trebalo privoditi završetku. Obavijestio je goste o značajnim koracima: donošenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, Zakona o HRT-u, te o problemu povratka izbjeglica koji je vezan uz financijske mogućnosti. 

U razgovoru s Lukom Trconićem i članovima Odbora za pravosuđe razmotreno je stanje u sudstvu, te je ukazano na pozitivne promjene. Vode se kazneni postupci za zločine počinjene u Domovinskom ratu, a pristupilo se i reformi pravosuđa, kazali su domaćini.

Mate Granić, predsjednik Odbora za europske integracije, izaslanstvo OESS-a informirao je o radu i ulozi Odbora. Istaknuo je kako u Hrvatskoj postoji jedinstvenost u pogledu članstva u EU, kao i da će Hrvatska ispuniti obveze koje su uvjet za to članstvo.

S gostima je razgovarao i Mato Arlović, potpredsjednik Sabora. Govorilo se o povratku izbjeglica, pitanjima njihova državljanstva, podacima o gospodarskom položaju Hrvatske i pozitivnim pomacima. Arlović je spomenuo i pitanje lokalne i regionalne samouprave i ukazao na teškoće u reformi pravosuđa.

Potpredsjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Jadranka Reihl Kir razgovarala je s izaslanstvom OESS-a o stanju ljudskih prava i promjeni zakona na tom području. Ukazano je na složenost povratka izbjeglica za koje postoji politička volja, ali valja još riješiti niz problema. Govorilo se i o položaju Roma te normativnim rješenjima koja su u pripremi.

Autor: Služba za odnose s javnošću