Glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer posjetio Sabor

Zagreb - U okviru posjeta Republici Hrvatskoj, glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer sastao se s članovima Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe koje je predvodila Mirjana Ferić-Vac, voditeljica Izaslanstva. U razgovoru su sudjelovali i predsjednici klubova zastupnika u Hrvatskom saboru.

Schwimmer je naglasio opredijeljenost Vijeća Europe za Europu jednakopravnih partnera, bez obzira na to jesu li pojedine zemlje članice Europske unije ili izvan nje, jesu li male ili velike, bogate ili siromašne. Vijeće Europe cijeni kulturne različitosti i vodi dijalog i s Europskom unijom i s Organizacijom ujedinjenih naroda i s Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju, kazao je.

Na prigovor predstavnika klubova zastupnika HDZ-a i HSLS-a da kao najveće oporbene stranke nemaju predstavnika u Izaslanstvu Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, Schwimmer je ponovio opredijeljenost  za načelo predstavljanja cijelog spektra političkih stranaka svake članice, ali se to ne može osigurati u svakom trenutku, osobito u okolnostima cijepanja stranaka, rekao je.

Na kraju razgovora Schwimmer je izrazio uvjerenost da će članstvo Hrvatske u Vijeću Europe olakšati ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Autor: Služba za odnose s javnošću