Furio Radin i Zdenka Babić-Petričević primili delegaciju Hrvatskog građanskog društva Crne Gore

Zagreb - Na poziv predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furia Radina i predsjednice Pododbora za hrvatsku manjinu i Hrvate izvan domovine Zdenke Babić-Petričević u posjet Hrvatskom saboru po prvi put došla je delegacija Hrvatskog građanskog društva Crne Gore. Na sastanku sudjelovali su i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva prosvjete i športa, pravni stručnjaci i ostali.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo susretom te je predsjednik Odbora Radin istaknuo da Hrvatska ima ustavnu obvezu brinuti se o manjinama izvan granica Hrvatske no to je nedovoljno sve dok ne bude postojao zakon o Hrvatima izvan domovine.

Delegacija je iznijela probleme s kojima se Hrvati u Crnoj Gori susreću, a to su, po njihovim riječima, komunikacijske barijere s domovinom, nedostatak hrvatske škole i velike poteškoće pri dobivanju domovnice. 

Don Branko Sbutega naveo kako je do 1991. godine hrvatska nacionalna manjina  bila potpuno odvojena od korpusa matične domovine te je uz takvu minimalnu komunikaciju i bezizlaznost jedini izlaz tada bila biskupija. No, nakon 1996. godine stvari su se počele mijenjati na bolje. Također je ukazao na zanemarivanje i prešućivanje hrvatske manjine i od strane hrvatske vlasti kroz primjerice bilateralne odnose između Hrvatske i Jugoslavije. 

Predstavnik Ministartsva vanjskih poslova najavio je da će kao pomak u zaštiti manjina između dviju država uskoro uslijediti potpisivanje Sporazuma o zaštiti manjina između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Autor: Služba za odnose s javnošću