Prirodoslovna škola Vladimira Preloga najuspješnija na kvizu o poznavanju Sabora

Zagreb – Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u petak 10. ožujka treće po redu online kviz-natjecanje o poznavanju Hrvatskoga sabora za učenike hrvatskih srednjih škola. 

Prema konačnim rezultatima tri najuspješnije škole po broju osvojenih bodova su Prirodoslovna škola Vladimira Preloga iz Zagreba s osvojenih maksimalnih 90 bodova, Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana iz Ogulina s osvojenih 86.67 i Srednja škola Marka Marulića Slatina s 86 bodova.

Tročlani tim učenika 4. razreda Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba, u sastavu Josip Vučković, Ena Ćelap i Lukas Volf, koji je za natjecanje pripremala profesorica Ivana Kutija, osvojio je maksimalan mogući broj bodova, što znači da je svih troje učenika točno odgovorilo na svih 30 pitanja. Time su pokazali izvanredno znanje u poznavanju Hrvatskoga sabora, njegove ustavne uloge, nadležnosti i zakonodavnih procedura, ali i ustroja državne vlasti i političkoga sustava. 

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovali su srednjoškolci iz 52 škole diljem Hrvatske, ukupno 156 učenika raspoređenih u tročlane natjecateljske timove škola, pri čemu je svaki učenik imao svoju zamjenu. Učenici su iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarali na 30 pitanja, za što su na raspolaganju imali 30 minuta. Timovi čak 30 od ukupno 52 škole koje su sudjelovale u kvizu, njih 58 posto, riješili su test s najmanje 70 posto točnih odgovora, što predstavlja izvrsne rezultate, a čak je 79 posto srednjih škola, odnosno njih 41, imalo uspješnost veću od 60 posto. 

Sukladno Pravilima natjecanja “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“ preliminarni poredak 10 najuspješnijih timova škola objavljen je na dan natjecanja na mrežnim stranicama Hrvatskoga sabora. Svi učenici koji su sudjelovali na natjecanju dobit će pohvalnice Hrvatskoga sabora, dok će učenici tri najbolja tima dobiti prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora. Sve škole koje su sudjelovale na kvizu, kao i svi mentori učenika dobit će zahvalnice Hrvatskoga sabora. 

Informatičku podršku online kviz natjecanja osigurao je CARNet.

Konačni rezultati online kviz-natjecanja za učenike srednjih škola „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“ održanog 10. ožujka 2023.