Predsjednik Sabora Josip Leko primio u oproštajni posjet francuskog veleposlanika Jérômea Pasquiera

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u oproštajni posjet veleposlanika Francuske Republike Jérômea Pasquiera.

Francuskom veleposlaniku zahvalio je na njegovu doprinosu produbljenju bilateralnih odnosa, posebice na tome što su odnosi Hrvatske i Francuske tijekom njegova mandata dignuti na razinu partnerskih. Izrazio je zadovoljstvo povećanjem gospodarske suradnje dviju država te želju za nastavkom suradnje hrvatskog i francuskog parlamenta jer se ona pokazala vrlo dobrom i korisnom za međusobno razumijevanje.

Izrazivši zadovoljstvo zaključenim hrvatskim pretpristupnim pregovorima za članstvo u Europskoj uniji, francuski je veleposlanik kazao kako je Hrvatska postigla velik napredak. „Mislim da je Hrvatska vrlo dobro pripremljena za pristupanje Europskoj uniji, a uvjeren sam i da će sve obveze za članstvo biti ispunjene na vrijeme. Hrvatska je bolje pripremljena od nekih novih članica“, smatra veleposlanik Paquier. U osvrtu na gospodarsku suradnju Hrvatske i Francuske izrazio je zadovoljstvo ugovorom za Zračnu luku Pleso te činjenicom da se vode razgovori o daljnjim francuskim ulaganjima.

Predsjednik Sabora Josip Leko zadnje Sveobuhvatno izvješće o praćenju spremnosti Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji ocijenio je realnim. Potvrdio je namjeru Hrvatske da na vrijeme ispuni sve obveze za članstvo u Europskoj uniji. Istaknuo je važnost suradnje Hrvatskoga sabora i francuskog parlamenta za razvoj parlamentarizma u Hrvatskoj te za stjecanje iskustava u funkcioniranju Europske unije od Francuske kao jedne od starih članica.

Autor: Ured predsjednika Sabora