Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner sudjelovao na dodjeli državnih nagrada za znanost za 2021.

Zagreb - U Hrvatskome saboru u srijedu su svečano dodijeljene državne nagrade kojima se nagrađuju najveća dostignuća u znanosti i njezinoj popularizaciji u protekloj godini.

Ukupno su dodijeljene trideset i dvije nagrade - pet za životno djelo, sedamnaest godišnjih nagrada za znanost, četiri godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti te šest godišnjih nagrada za znanstvene novake.

Nagrade dobitnicima dodijelili su potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, pri čemu su čestitali nagrađenima uz napomenu da su uspjesi nagrađenih na međunarodnom planu najbolji dokaz da Hrvatska ima potencijala ravnopravno se nositi s najboljim članicama zemljama EU-a, ali i svijeta.

- Znanje i primjena znanja glavni su preduvjeti naše uspješnosti u današnjem svijetu, a time i afirmacije naše zemlje na znanstvenoj karti Europe i svijeta. Znanstvenici koji su danas nagrađeni doprinijeli su svojim radom povećanju znanja i izvrsnosti u Hrvatskoj, ali i ukupno, kazao je Reiner.

Ministar Fuchs rekao je da ova nagrada koju dodjeljuje Sabor predstavlja potporu znanosti i društvu temeljenom na znanju na najvišoj razini, što je osnovno opredjeljenje Vlade za zajedničku budućnost.  Naveo je da su planirane reforme usmjerene u povećanje istraživačkih kapaciteta kroz ulaganja u projekte istraživanja i razvoja, uključujući ulaganja u infrastrukturu i vrhunska znanstvena istraživanja s ciljem podupiranja razvoja gospodarstva utemeljenog na znanju te poticanja i komercijalizaciji inovacija.

Nagrade za životno djelo dobili su Marijan Ahel na području prirodnih znanosti, Željko Dujić na području biomedicine i zdravstva, Đuro Senčić na području biotehničkih znanosti, Nikola Gavella na području društvenih znanosti i Ivanka Reberski na području humanističkih znanosti.

Uime nagrađenih zahvalila je Ivanka Reberski ističući da je riječ o najznačajnijoj nagradi i najvećem priznanju što ga jedan znanstvenik za doprinos i zasluge uopće može dobiti u domeni u kojoj je posvetio svoje znanstveno i stručno djelovanje.

- Posvećenost znanosti doista jest poziv, to je odluka znanstvenika da u skladu s kanonima struke djeluje i stvara od trenutka svog znanstvenog opredjeljenja do kraja radnog vijeka s punom odgovornošću pred akademskom zajednicom i cjelokupnim društvom, dodala je.

Godišnjom nagradom za područje prirodnih znanosti nagrađeni su Marijana Đaković, Nikola Sandrić i Ana-Sunčana Smith, za područje tehničkih znanosti Jonatan Lerga, Vilko Mandić i Sandro Nižetić, za područje biomedicine i zdravstva Vanda Juranić Lisnić, Ivana Novak Nakir i Stjepan Špalj, za područje biotehničkih znanosti Zdenko Lončarić, Maja Repajić, Valentina Španić, za područje društvenih znanosti Vesna Lamza Posavec, Mario Kasović, Zrinjka Peruško, Dina Vozab i Antonija Čuvalo, a za područje humanističkih znanosti Vesna Badurina Stipčević i Antonija Mlikota.

Za popularizaciju i promidžbu znanosti godišnja nagrada uručena je Tomislavu Portadi na području prirodnih znanosti, Matku Orsagu i Frani Petricu na području tehničkih znanosti, Marijani Blažić na području biotehničkih znanosti te Editi Slunjski na području društvenih znanosti.

Za znanstvene novake godišnju nagradu za prirodne znanosti dobio je Josip Skejo, za tehničke znanosti Anna Šušnjara, za područje biomedicine i zdravstva Jan Homolak, za biotehničke znanosti Tihomir Kovač, za društvene znanosti Danijel Baturina, a za humanističke znanosti Feđa Milivojević.

Autor: Hina/Služba za medije