U Hrvatskome saboru obilježen Dan neovisnosti

Zagreb – U Hrvatskome saboru u subotu je održana svečana sjednica u prigodi Dana neovisnosti, kojom je predsjedao potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić. Nakon što je u izvedbi Zbora HRT-a intonirana himna Republike Hrvatske Lijepa naša domovino, potpredsjednik Stazić pozvao je uzvanike da minutom šutnje odaju počast svim poginulima u Domovinskom ratu. Predsjednik Hrvatskoga sabora prigodnim govorom obratio se okupljenim uglednicima iz javnog, društvenog i političkog života Hrvatske te predstavnicima diplomatskog zbora.

Predsjednik Sabora Josip Leko u svojem je govoru podsjetio na odluku Sabora od 8. listopada 1991. godine kojom je Republika Hrvatska raskinula državno-pravne sveze sa SFRJ i time krenula na put samostalnosti i neovisnosti.

- Od prvih dana višestranačja Hrvatska je bila suočena sa sve snažnijom opstrukcijom i pobunom dijela vlastitog stanovništva s kojime je manipulirao tadašnji Miloševićev režim iako su građani Hrvatske. Međutim, mi kao i građani ostalih bivših komunističkih država na europskom tlu, slijedili smo sasvim legitimnu i posve prirodnu želju za životom u slobodi i demokraciji, rekao je Leko. Dodao je kako je uslijedila još žešća velikosrpska agresija i okupacija hrvatskih državnih teritorija praćena teškim razaranjima, masakrima, protjerivanjima i pljačkama. - U obranu Domovine i konačnog međunarodnog priznanja, pune slobode u okviru međunarodno priznatih državnih granica poginuo je veliki broj hrvatskih branitelja, poginulo je mnogo nedužnih civila hrvatskih građana, rekao je Leko. Dodao je da su hrvatski građani obranu domovine prihvatili kao najuzvišeniji i neupitni cilj. Naglasio je da je tih dana presudno bilo jedinstvo hrvatskih građana koje je konačno donijelo ostvarenje sna o samostalnoj, suverenoj i demokratskoj hrvatskoj državi.

Leko se osvrnuo i na postignuća neovisne Hrvatske u protekle 22 godine usporedivši ih s ubrzanim filmom. Rekao je da je Hrvatska dostigla zemlje u svom okruženju koje su početkom devedesetih bile daleko ispred nas. -To nas s punim pravom ispunjava ponosom, ali neka nas ne zanosi da ne izgubimo glavu i ne počnemo umišljati, kazao je predsjednik Sabora te naglasio kako ima još puno posla na izgradnji gospodarski uspješnog i socijalno pravednog društva. 

-Dan neovisnosti dobra je prigoda da se prisjetimo na silne žrtve, strahovita stradanja i patnje. Da se prisjetimo hrvatskih branitelja i svih stradalnika Domovinskog rata. Na blatne rovove, na mjesece provedene u vlažnim i hladnim podrumima pod kišom granata, na plač ranjene djece, na smrad ratnih zgarišta. To je cijena naše slobode, danak u krvi bez kojeg teško da bismo mogli sjediti ovdje danas u miru, u izglačanim odjelima i košuljama, rekao je Leko, citiravši izreku uklesanu na neosvojivoj dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac: "Sloboda se ne prodaje ni za sva blaga svijeta."

Leko je ocijenio kako je Hrvatski sabor uvijek u prijelomnim vremenima znao potvrditi svoju povijesnu zadaću  i odgovornost. Mudrom i vizionarskom ocijenio je odluku da se u jeku najžešćeg rata u Odluku o raskidu svih državnopravnih sveza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ ugradi odluka kojom Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, jamči i osigurava temeljna prava čovjeka i prava nacionalnih manjina.

- Neka nam zato ovo današnje svečano obilježavanje i prisjećanje na važne i dalekosežne događaje prije 22 godine bude putokaz za budućnost koju želimo graditi u slobodi, demokraciji, miru i to na demokratskim načelima dijaloga i uzajamnog poštovanja. Budimo državnički mudri, učimo iz povijesti, to je put razvoja i napretka koji, uvjeren sam, svi želimo, zaključio je Leko. Svim hrvatskim građanima čestitao je Dan neovisnosti uz želju za napredak u demokratskoj i pravednoj Hrvatskoj.

videosnimka svečane sjednice

Autor: Ured predsjednika/Služba za medije