Predsjednik Sabora Leko susreo se s glavnim tajnikom Vijeća Europe Jaglandom

Strasbourg - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko razgovarao je u petak u Strasbourgu s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom o reformama koje se provode u Vijeću Europe, stanju u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini.

-Bilo mi je zadovoljstvo razgovarati s glavnim tajnikom najstarije demokratske institucije u Europi. Mi smo zainteresirani za nastavak reformi u Vijeću Europe, posebice za rad Suda za ljudska prava. O stanju u Hrvatskoj rekao sam ono što sam rekao i pred hrvatskim građanima - Hrvatska je vjerodostojna zemlja koja će štititi i poštivati ljudska prava i prava nacionalnih manjina i da tu neće biti problema ni u institucijama ni među hrvatskim građanima. Što se Vukovara tiče, možda je moguće razgovarati samo o pitanju dinamike i ni o čemu drugom, rekao je Leko nakon razgovora s Jaglandom.

U pogledu Bosne i Hercegovine, Leko je rekao kako Hrvatska podupire pristup da se u samoj BiH nađe rješenje, "da tri konstitutivna naroda nađu rješenje za funkcionalnu BiH u kojoj bi sva tri naroda bila jednakopravna i u kojoj bi sva tri naroda odgovarala za svoju poziciju i za cjelovitu BiH."

Glavni tajnik Vijeća Europe rekao je da je predsjednika Sabora pitao o stanju u Vukovaru i da je dobio "uvjerljiv odgovor". Također je rekao da se razgovaralo o Bosni i Hercegovini, posebno o provedbi odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci. -Vijeće Europe jako je zainteresirano da se ta odluka provede, rekao je Jagland.

Predsjednik Sabora Josip Leko doputovao je u Strasbourg gdje će otvoriti tradicionalni božićni sajam na kojem je Hrvatska ove godine počasni gost.

Svake godine božićni sajam u Strasbourgu pruža priliku jednoj zemlji da predstavi svoju kulturu i tradiciju. Ove godine pozvana je Hrvatska, kao najnovija članica Europske unije, jer je u Strasbourgu jedno od sjedišta Europskog parlamenta. (Hina)

Autor: Hina