Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko započeo službeni posjet Rumunjskoj

Bukurešt - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko počeo je u nedjelju dvodnevni službeni posjet Bukureštu susretom s predstavnicima Hrvata u Rumunjskoj. -Hrvatska na vas računa. Vi ste najvažniji most između dviju država, rekao je Leko obraćajući se predstavnicima Hrvata i Hrvatima koji rade u Rumunjskoj okupljenima na prijemu u hrvatskom veleposlanstvu u Bukureštu.

Istaknuo je da postoje ogromne mogućnosti za razvoj suradnje između Hrvatske i Rumunjske. Hrvatska veleposlanica u Rumunjskoj Andrea Gustovac Ercegovac kazala je da je posjet predsjednika Sabora važan poticaj razvoju parlamentarnih odnosa, ali i ukupnih odnosa između dviju država, i to posebice sada kada je i Hrvatska članica Europske unije. Predsjednik Sabora uručio je dvije zahvalnice Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta osobama zaduženim za uvođenje kroatistike na Sveučilište u Bukureštu – Gamulescuu Dorinu, sveučilišnom profesoru u miru koji je osnovao katedru hrvatskog jezika 1996. i Antonaeti Olteanu, pročelnici odjela za rusku i slavensku filologiju na Fakultetu stranih jezika u Bukureštu. Ta su priznanja dobili za svoj dugogodišnji rad na promociji hrvatskog jezika. Na Sveučilištu u Bukureštu kroatistiku trenutačno studira 50 studenata.

Predsjednik Sabora u ponedjeljak će se sastati sa svojim domaćinom, predsjednikom Zastupničkog doma Rumunjskog Parlamenta Valeriuem Stefanom Zgonem, a također i s predsjednikom Senata Crinom Antonescuom. Primit će ga i ministar vanjskih poslova Titus Corlatean te potpredsjednik rumunjske Vlade Gabriel Oprea. (Hina)

Autor: Hina