Otvoreno Hrvatsko božićno selo u Strasbourgu

Strasbourg - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i strasburški gradonačelnik Roland Ries otvorili su u subotu Hrvatsko božićno selo u okviru božićnog sajma u Strasbourgu, najstarijeg i jednog od najvećih božićnih sajmova u Europi na kojem je Hrvatska ove godine poseban gost.

Na svečanosti otvaranja Hrvatskoga božićnog sela posjetiteljima su se obratili predsjednik Sabora Leko i gradonačelnik Strasbourga Ries. U programu je nastupila i klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj koja je svojim nastupom pokazala autohtonost klapske pjesme kao hrvatskoga nacionalanog brenda koji je odnedavna pod zaštitom UNESCO-a. -Poziv da Hrvatska bude poseban gost ima višestruko značenje, ne samo ekonomsko nego je to i prijateljska gesta grada Strasbourga i Francuske. Hrvatska se ovdje predstavlja kao članica EU-a, predstavlja svoje mogućnosti i nadam se da će ih dobro iskoristiti, rekao je Leko.

-Još jednom želim dobrodošlicu Hrvatskoj u EU i vrlo sam sretan zbog toga jer mislim da je Hrvatska fundamentalno, strukturno i povijesno europska zemlja, koja ima svoje mjesto u EU u kojoj se danas i nalazi. Uvjeren sam da će Hrvatska donijeti u Uniju svoju tradiciju, raznolikost i ljepotu svojih gradova i svojih pejzaža na morskoj obali, rekao je gradonačelnik Ries.

-Ponosan sam što sam danas ovdje u hrvatskom božićnom selu samo četiri mjeseca nakon što je Republika Hrvatska postala članicom Europske unije i nakon što sam i sâm na čelu hrvatskog izaslanstva sudjelovao na svečanosti 1. srpnja kada je dignuta hrvatska zastava, upravo u ovom gradu, u čast hrvatskoga punopravnog članstva u Europskoj uniji. Zato je lijep osjećaj biti ponovno ovdje, u Strasbourgu. Zahvalu upućujem i Francuskoj Republici koja nas je sve godine svesrdno podržavala u našim nastojanjima da se pridružimo EU-u, rekao je Leko u svom govoru na otvaranju Hrvatskoga božićnog sela. Hrvatska danas kao punopravna članica sudjeluje ovdje s drugim zemljama izlagačima i želi se predstaviti u najboljem svjetlu. Samo mjesec dana prije početka nove, 2014. godine želja mi je da iduća godina bude bolja od ove, ispunjena napretkom, prije svega hrvatskoga gospodarstva i boljim životom naših ljudi. Zato vama, našim gospodarstvenicima i obrtnicima, želim puno uspjeha u nadolazećem vremenu, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora.

Svake godine božićni sajam u Strasbourgu pruža priliku jednoj zemlji da predstavi svoju kulturu i tradiciju. Ove godine pozvana je Hrvatska, kao najnovija članica EU-a, jer je u Strasbourgu jedno od sjedišta Europskog parlamenta.

Hrvatsko božićno selo smješteno je na trgu Gutenberg, u neposrednoj blizini čuvene strasburške katedrale Notre Dame. U taj je projekt uključeno i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora. Na hrvatskim štandovima posjetitelji mogu kušati gastronomsku ponudu naše zemlje, a za izlagače je ovo prigoda da svoje proizvode predstave na europskom tržištu. Na sajmu sudjeluju 32 hrvatska izlagača.

Strasburški božićni sajam najstariji je u Europi, prvi je put održan davne 1570. godine pod imenom "Christkindelsmaerik" (sajam malog Isusa) i od tada se u alzaškoj prijestolnici svakog prosinca održava Božićni sajam na kojem se može vidjeti i doživjeti alzaška božićna tradicija. Tako je postao i jedan od najvećih božićnih sajmova u Europi. Na 11 mjesta na trgovima oko jedne od najljepših gotičkih katedrala u Francuskoj, u povijesnom središtu grada koji je pod zaštitom UNESCO-a, postavljeno je tristotinjak drvenih kuća. Cijeli je grad prigodno okićen i osvijetljen, a dominira veliko božićno drvo na trgu Kleber visoko tridesetak metara.

Božićni sajam otvoren je do 31. prosinca i cijeli posljednji mjesec u godini Strasbourg je pun gostiju, s popunjenim hotelima, što se još događa samo tijekom plenarnih sjednica Europskog parlamenta koje se održavaju jednom mjesečno. (Hina)

Autor: Hina