Leko: ZAVNOH je bio ponovo rođenje Hrvatskoga sabora

Otočac - Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke u Otočcu je održana svečanost u povodu 70. obljetnice I. zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske.

Predsjednik Sabora Josip Leko u prigodnom obraćanju okupljenim antifašistima rekao je kako se u Otočcu prije 70 godina ponovo rodio Sabor moderne hrvatske države, nakon što je pune 24 godine bio ušutkan u Kraljevini SHS te potom pod ustaškim režimom. -Prvo zasjedanje ZAVNOH-a jasno je izrazilo težnju građana Hrvatske, bez obzira na njihovu nacionalnost, da žive u miru i slobodi. Isto tako odlučno odbacilo je jugoslavenski centralizam i sve oblike fašizma i nacizma, braneći tako pravo hrvatskoga naroda na svoju državu, rekao je Leko.

Podsjetio je da je na II. zasjedanju ZAVNOH-a u Plaškom, također prije 70 godina, donesen proglas o vraćanju Hrvatskoj Istre, Zadra, otoka i drugih teritorija pod talijanskom okupacijom. -Najveća snaga partizanskog pokreta, osobito u Hrvatskoj gdje je on bio među najmasovnijima u Europi, iznikla je iz njegova domoljublja koje je zemlju i dovelo do pobjede nad okupatorima i domaćim izdajnicima, rekao je Leko. Podsjetio je da je ZAVNOH jednoglasno podržao tadašnjeg sekretara CK KPH Andriju Hebranga koji je inzistirao na federativnom uređenju Jugoslavije i osiguranju nacionalnih prava i sloboda svakoga naroda. Leko je naglasio da su odluke ZAVNOH-a imale presudno značenje u obrani hrvatske državnosti jer su ustavnopravni temelj suvremene Republike Hrvatske. -Odluke ZAVNOH-a bile su onaj presudni argument koji je tijekom obrane od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu Hrvatskoj donio dugo priželjkivanu punu samostalnost i neovisnost, podsjetio je predsjednik Sabora, dodajući da se Hrvatska svoje antifašističke prošlosti nikad nije odrekla.

Predsjednik Sabora, zajedno s izaslanicima predsjednika Republike i Vlade, položio je vijenac na spomen-ploču I. zasjedanja ZAVNOH-a u Otočcu.

Autor: Ured predsjednika Sabora