Leko u Sloveniji: Parlamenti potiču vlade na rješavanje preostalih pitanja

Ljubljana - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i predsjednik slovenskog parlamenta Janko Veber ocijenili su u četvrtak u Ljubljani kako su odnosi Hrvatske i Slovenije stabilni a međusobna suradnja, posebice gospodarska, na visokoj razini. Istaknuli su kako parlamenti potiču vlade obiju država da riješe preostala otvorena pitanja, među kojima je i problem starih deviznih štediša Ljubljanske banke o kojemu su iznijeli različita gledišta. -Politička suradnja Hrvatske i Slovenije stabilna je i pozitivna, s vidljivom i prisutnom sinergijom dviju prijateljskih država, rekao je Leko nakon sastanka sa svojim domaćinom, predsjednikom parlamenta Veberom, kojim je započeo svoj dvodnevni posjet Sloveniji na čelu saborskog izaslanstva. 

Leko je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Veberom istaknuo da se nastavlja suradnja i razmjena iskustava u jačanju bilateralnih odnosa, parlamentarne i druge suradnje, posebice one u Europskoj uniji jer je Hrvatska zainteresirana za iskustva Slovenije u europskim institucijama i Europskom parlamentu. Također, Slovenija i Hrvatska surađuju na Mediteranu, a ta je suradnja od interesa "za obje zemlje i za EU".

Veber je istaknuo da posjet visokog izaslanstva Hrvatskoga sabora potvrđuje dobre odnose na najvišim državnim razinama te interes za jačanje suradnje u pitanjima europske politike i regionalnih inicijativa. Posebice je istaknuo odličnu gospodarsku suradnju koja se ogleda u međusobnoj razmjeni od 2,3 milijarde eura.

U razgovorima je bilo riječi i o značenju manjina, rekao je Veber te posebno istaknuo nastojanje Slovenije da se rad manjinskih društava unaprijedi nacionalnim programom za kulturu. Što se tiče otvorenih pitanja i regionalne suradnje, Veber je rekao da se s hrvatskim kolegama složio da se objema vladama dade poticaj radi ostvarivanja Sukcesijskoga sporazuma slijednica bivše SFRJ i rješavanja problema štediša Ljubljanske banke.

Na pitanje novinara zašto Hrvatska nije ratificirala Memorandum iz Mokrica o Ljubljanskoj banci i što je problem oko tog sporazuma, Leko je rekao da dvije strane očito različito tumače memorandum i njegov jezik. "Nadamo se da će se rješenje za to naći što prije i potičemo obje vlade da to učine", rekao je Leko te naveo kako se nada da će se to uskoro riješiti. Što se tiče manjina, o kojima su također razgovarali, Leko je rekao da su u Hrvatskoj sve manjine ustavna kategorija i da imaju pravo na parlamentarnu zastupljenost. Budući da hrvatska kulturna društva u Sloveniji traže priznavanje statusa manjine, Leko je objasnio da je Hrvatska zainteresirana za očuvanje njihova kulturnog i nacionalnog identiteta, iako Sloveniji kao prijateljskoj i susjednoj državi ne želi nametati svoj model ustavnog rješenja pitanja manjina. Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sastalo se i s predstavnicima parlamentarnih odbora za vanjske i europske poslove te predsjednicima zastupničkih klubova u slovenskom parlamentu.

Predsjednik Sabora Leko popodne će se sastati sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom te premijerkom Alenkom Bratušek, a potom će održati sastanak u hrvatskom veleposlanstvu.

Autor: Hina