Leko i Zgonea: Zemlje Jugoistočne Europe trebaju ubrzati svoj put prema Europskoj uniji

Bukurešt - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko boravi u službenom posjetu Rumunjskoj. Nakon sastanka s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Rumunjske Valeriuom Zgoneom izjavio je da zemlje Jugoistočne Europe trebaju ubrzati svoj put prema članstvu u Europskoj uniji.

-Zajednički smo konstatirali da jugoistok Europe treba ubrzati proces pristupanja EU-u, a da će i Rumunjska i Hrvatska svoja iskustva, znanja i sposobnosti staviti na raspolaganje susjednim zemljama kako bi prema svojim potrebama i željama mogle ići u taj proces što spremnije, rekao je Leko.

Zgonea je istaknuo kako iskustvo Rumunjske i Hrvatske u pristupanju EU-u može pomoći zemljama Zapadnog Balkana. -Naša je želja da uskladimo stajališta kako bismo pomogli zemljama koje žele biti ili su već u procesu pristupanja EU-u, rekao je Zgonea, naglasivši važnost pružanja perspektive članstva i Moldaviji, Ukrajini i Gruziji kroz Istočno partnerstvo. Leko i Zgonea istaknuli su podudarnost stajališta Hrvatske i Rumunjske u mnogim bilateralnim i multilateralnim pitanjima te istaknuli potrebu da se tako dobri odnosi iskoriste za jačanje gospodarske suradnje. Dogovoreno je da se iduće godine u Zagrebu organizira gospodarski forum Hrvatske i Rumunjske čemu će potporu pružiti oba parlamenta.

Na sastanku s predsjednikom Senata rumunjskog parlamenta Crinom Antonescuom istaknuta je važnost parlamentarne suradnje, posebno preko radnih tijela i međuparlamentarnih skupina prijateljstva. -Vlade se mijenjaju, vlade jesu te koje donose odluke, ali parlamenti ih potvrđuju. Zastupnici duže ostaju u parlamentima ili na vlasti ili u oporbi i zato njihova poznanstva kroz skupine prijateljstva ili ovakve posjete puno više mogu pridonijeti izgradnji odnosa između država, rekao je Antonescu.

Leko se sastao i s rumunjskim ministrom vanjskih poslova Titusom Corlăţeanom, koji je istaknuo važnost ovog posjeta za jačanje već dobrih bilateralnih odnosa. Corlăţean je podsjetio da je Rumunjska snažno podupirala pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Posebno je istaknuo važnost nacionalnih manjina koje mogu biti most između dviju država. Podsjetio je kako hrvatska manjina ima zastupnika u rumunjskom parlamentu od 1991. godine te istaknuo dobar status istrorumunjske manjine u Hrvatskoj. -Interes nam je da se očuva istrorumunjska manjina i Rumunjska je stoga spremna surađivati i pomagati, rekao je rumunjski ministar vanjskih poslova.

Potpredsjednik Vlade Rumunjske Gabriel Oprea izrazio je uvjerenje da će dvije zemlje uspješno surađivati unutar Europske unije. Predložio je jaču suradnju odbora za europske poslove dvaju parlamenata te hrvatskih i rumunjskih zastupnika u Europskom parlamentu. Leko i Oprea zauzeli su se za jaču gospodarsku razmjenu te kao primjer istaknuli dobru suradnju Luke Vukovar s rumunjskim lukama na Dunavu.

Autor: Ured predsjednika Sabora